Mesterházy vezetésével vizsgálja a NATO a magyar demokráciát is

A NATO-n belül is megfogalmazódnak aggályok a demokratikus értékekkel kapcsolatban Magyarország és más tagállamok esetében is – mondja az MSZP-s politikus.

2021. április 7., 11:40

Szerző:

„Nem szabad elfelejteni, hogy mit védünk, hiszen a NATO nemcsak egy védelmi-katonai szövetség, hanem olyan alapelvek őre is, mint a demokratikus értékek” – mondta a 168.hu-nak Mesterházy Attila arról, hogy a NATO 30 tagállamának mintegy 400 fős Parlamenti Közgyűlésének keretében egy új, külön munkacsoport jött létre, hogy javaslatot dolgozzon ki a demokratikus normák, alapelvek érvényesülésének vizsgálatára alkalmas Demokrácia Központ létrehozására. Ennek a munkacsoportnak a rapportőrének őt választották meg húsvét előtt.

„Az lesz a dolgom, hogy a munkacsoporttal közösen konkrét javaslatot tegyünk egy, a NATO brüsszeli központjában létrehozandó, a demokratikus működést figyelő központ koncepciójára” – mondta Mesterházy, aki 2006 óta tagja a NATO Parlamenti Közgyűlése – jelenleg hétfős – magyar delegációjának, majd 2019-2020-ban – magyar politikusként első ízben – egy éven át betöltötte a nemzetközi szervezet elnöki posztját, jelenleg pedig a Közgyűlés öt alelnökének egyike.

Mesterházy elmondta, hogy a demokratikus ellenállóképességgel foglalkozó központ ötletét először a NATO Parlamenti Közgyűlését jelenleg vezető amerikai Gerard E. Connolly vetette fel még 2019-ben, majd egy nemzetközi szakértői munkacsoport is javasolta. Conolly abból indult ki, hogy mivel a NATO katonai kérdésekre fókuszál, híján van az olyan szervezeti, intézményi struktúrának, amely a demokrácia, a jogállami működés megvédésére koncentrálna.

Mesterházy szerint erre az eddig hiányzó képességre adhat választ az új központ. Kérdésünkre megjegyezte: a magyar kormánynak az ő kinevezésébe „nincs  beleszólása”, és a tagállami parlamentek hatásköre is csak odáig terjed, hogy a NATO Parlamenti Közgyűlés nemzeti delegációiba tagokat jelölhetnek. Azt is elmondta, hogy immár másfél évtizede tudatosan a külpolitikára, a nemzetközi kapcsolatépítésre koncentrál ezzel párhuzamosan az utóbbi időszakban pedig egyre inkább hátrébb lépett a napi pártpolitizálástól.

(Kiemelt kép: MTI | Bruzák Noémi)