Mesterházy Attila szerint a DK nélkül nincs győzelem 2022-ben

2020. augusztus 19., 07:10

Szerző:

Az MSZP támogatottságát szeretné növelni, a bizonytalan szavazókat megszólítani Mesterházy Attila, ezért indul a párt társelnöki posztjáért – mondta el a Pesti Hírlapnak interjújában. Egyebek mellett elmondta, hogy Kunhalmi Ágnest látná szívesen maga mellett társelnökként, Gyurcsány Ferencnek pedig helye van az együttműködésben, de a kormánypozíciókról való vitának viszont még nincs itt az ideje.

Mint elmondta, a bizonytalan szavazók megszólítása az ellenzéki együttműködés érdekét szolgálná. Szerinte Kunhalmi Ágnes "tökéletes lenne" társelnöknek. És mit gondol a közös listás indulásról?

„Nagyon régóta annak a pártján vagyok, hogy minden körzetben induljon egy jelölt a Fidesz jelöltjével szemben. Legyen egy miniszterelnök-jelölt, aki irányítja a kampányt és legyen egy közös lista, mert az a leghatékonyabb módszer a szavazatok maximalizálására.” – mondta. Csak így van esély a sikerre. De „nagyon fontos, hogy milyen politikával állunk ki”, egy nemzeti modernizációs programot képzelt el, amilyen korábban a Gyurcsány-kormánynak is volt hasonló.

Mesterházy szerint Gyurcsány Ferenccel partnerségi együttműködés kell.

„Azt gondolom, hogy az együttműködés az együttműködés, nem hiszem, bárkit is ki lehetne zárni belőle, hogy mazsolázni lehetne. Kaptunk egy egyértelmű üzenetet a választóktól. Azt mondták nekünk, hogy tessék összefogni és közösen indulni a választáson. A DK az egyik legmeghatározóbb szereplő ma az ellenzéki térfélen, így nélkülük nincs győzelem”, szögezte le. De arra, hogy a DK-elnöknek kormányzati szerepet is osztana-e, azt mondta, „ilyen kérdések akkor relevánsak, ha megnyertük már a választásokat”.

A politikus azt mondja, növelni fogja az MSZP támogatottságát, ami reális szerinte, mert 2010-től a 16 százalék körüli támogatással átvett MSZP-t 32-33 százalékra tudta feltornázni. „De a kudarcokból is sokat tanultam. Mindezek alapján állítom, hogy ha lehetőséget kapok, akkor az MSZP erősebb párt lesz 2021-ben mint ma.”, mondta.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.