Merész magyarok

Tavaly jelent meg Nyáry Krisztián Igazi hősök című kötete, s most novemberben jön a folytatás: a Merész magyarok harminc különleges honfitársunk történetét meséli el.

2015. október 21., 10:03

Akadnak köztük híresek, mint például Tersánszky Józsi Jenő, Teleki Blanka vagy Richter Gedeon, s olvashatunk kevésbé ismert, ám annál inkább elismerésre méltó magyarokról is. Különböző korokban éltek, eltérő világnézettel, mégis összeköti őket a bátorságuk. Kiálltak elveik, értékrendjük mellett olyan időkben is, amikor ez nem volt kockázatmentes. „Mindannyiunk életében vannak sorsfordító döntések, amelyek egész életünkre kihatnak. Szereplőim személyes érdekeiket is háttérbe szorítva vállalták nehéz döntéseiket, mert úgy érezték, ezzel segíthetnek másoknak, egy közösségnek” – mondta Nyáry Krisztián író, a Magvető Kiadó igazgatója.

Művében hétköznapi hősöket is bemutat. Például Takács Károly katonatiszt egy gránátbalesetben elvesztette a jobb kezét. Ezután bal kézzel lett sportlövő olimpiai bajnok 1948-ban Londonban. Rengeteg sérült ember példaképévé vált.

A merész magyarok közül nem egy migráns volt. Fadlallah el Hedad Mihály Szíriából menekült ide, az Osztrák–Magyar Monarchia tábornoka lett, s Arábiából hozatott lovakkal tenyésztette ki a világhírű bábolnai ménest.

A könyv ajánlóját Philip Zimbardo írta. A neves szociálpszichológus Magyarországon indította el a Hősök tere programot, amelynek egyik „nagykövete” Nyáry Krisztián. Ő is úgy véli, a hősiesség nem csak a héroszok kiváltsága, hanem naponta gyakorolható, fejleszthető tulajdonságunk. Ne fordítsuk el a fejünket, ha valaki segítségre szorul az utcán, ne bújjunk el a közönyünk mögé. Ha merünk olykor szembefordulni a többségi véleménnyel és saját utunkon járni, komoly lépést tettünk azért, hogy változzon a világ.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.