Meredek összegek – Kiderülhet, ki mennyiért ad tanácsot

A kormány és az önkormányzatok hozzák nyilvánosságra tanácsadói szerződéseiket – szólítja fel Karácsony Gergely LMP-s politikus az érintetteket. Ha mindezt jogszabályok akadályozzák, törvénymódosítást kezdeményeznek az ügyben. Az országgyűlési képviselő a minapi Magyar Nemzetben róla megjelent cikk apropóján lépett fel újra az átláthatóság érdekében.

2010. június 22., 19:29

„A Magyar Nemzet mai, a politikai tanácsadói munkámmal kapcsolatos cikke súlyos csúsztatásokat tartalmaz. 2002 és 2008 között valóban végeztem tanácsadói munkát a MEH Koordinációs Politikai Államtitkárságán. Ez azonban a cikk állításával szemben a legkevésbé sem a háttérben történt: erről - nagyon helyesen - már többször is beszámoltak az újságok, én magam számos interjúban beszéltem a tanácsadói munkámról, és az ezzel kapcsolatos információk szerepelnek a honlapomon is” – áll Karácsony Gergely LMP-s országgyűlési képviselő június 19-i közleményében.

Korábban már többen felszólították a pártokat, kormányokat, frakciókat: tegyék nyilvánossá és átláthatóvá, ki mennyiért ad tanácsot nekik és miért. Eddig sikertelenül. Pedig a tevékenység közpénzből történik, így a szerződéseket illetően üzleti titokra sem lehet hivatkozni.

- Az újságírókat is csak biztatni tudom, kérjék ki a szerződéseket – mondja Karácsony Gergely. – Az én történetem 2005 körül kezdődött, amikor mindenféle pletykák terjedtek el arról, miről szólnak a tanácsadói szerződéseim. Ezért már akkor bátorítottam a sajtó munkatársait, kérjék ki azokat és nézzenek bele.

A képviselő ezért most azt kezdeményezi, minden ilyen jellegű szerződés kerüljön ki a honlapokra, beleértve az önkormányzatokat is, ahol nagy számban foglalkoztatnak tanácsadókat, sok esetben meredek összegekért.

- Ahogy annak idején 2002-ben kikérték a Fidesz szerződéseit, és akkori kormánypártok pedig eldugták a fiókba a sajátjaikat, a Fidesz most nyilván ugyanerre készül. Pedig jó lenne tiszta lappal indítani az új ciklust. Ha mindezt jogszabályok akadályozzák, törvénymódosítást kezdeményezünk az ügyben – teszi hozzá Karácsony.

A helyzeten eddig leginkább egy-egy kiadós botrány lendített, ahogy Hunvald György polgármester vagy a BKV esetében történt. A visszaélések kirobbanása után szinte azonnal nyilvánossá tették az adott polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő vállalat legtöbb tanácsadói szerződését.

Pedig Karácsony, még kutatóként, másokkal együtt, többször kezdeményezte szerződéseik nyilvánossá tételét.

- Ezért messzemenőkig visszautasítom azt a populizmust, ami a szakértőkkel kapcsolatos ármánykodásokról szól. Nagyon helyes, ha a pártok szakértőket vagy politológus tanácsadókat foglalkoztatnak, de mivel mindez az adófizetők pénzéből megy, az állampolgároknak joguk van tudni a részletekről.

Amúgy Karácsony szerint egy ellenzéki párt frakciójának ugyanúgy nyilvánosságra kellene hozni a tanácsadói szerződéseit, ahogy az állami vállalatoknak és háttérintézményeknek is, hisz azokat ugyanúgy az adófizetők pénzéből finanszírozzák.

- Arról nem is beszélve, hogy az előző parlamenti ciklusban a Fidesz is alkalmazott politológus szakértőket, akik gyakran feltűntek a különböző médiumokban híreket elemezve, miközben aktív részesei voltak ezeknek a folyamatoknak – magyarázza az LMP-s képviselő.

Karácsony úgy véli: épp a nyilvánosság biztosítaná a tanácsadóknak a legnagyobb védettséget. Ekkor nem kellene attól tartaniuk, hogy politikailag szemezgetnek a szakértői megbízásaik között.

- Másokkal együtt elsőként én is így tettem. De úgy látszik, a Magyar Nemzet igencsak feledékeny, hisz a szerződésekről már jó pár évvel ezelőtt írtak, most mégis úgy tesznek, mintha mindezt titokban tették volna. Sajátos megközelítés.

S hogy akkor miért most hozták „újra” nyilvánosságra a hírt?

- Talán mert most a főpolgármester-jelölés folyamatában vagyunk, bár én nem vagyok benne különösebben érintett, igaz, én nyilatkoztam ezzel kapcsolatban. Voltak olyanok, akik azt vélelmezték, ez az egész üzenet az LMP-nek, hogy ne nagyon ugráljon. Én azonban nem gondolom ezt. Hisz amikor jön egy új kormány, menetrendszerűen mindig előveszi az előző kabinet szerződéseit, és ezeket csöpögteti. 2002-ben ugyanígy történt.

Ha mindez így van, akkor viszont naivitás azt gondolni, most másképp történik.

- Jogos a felvetés, de ettől függetlenül az LMP-nek ezt képviselnie kell, és ha a kormány majd megmondja, miért nem tartja helyesnek a felvetést, én akkor is szeretném, hogy a téma napirenden maradjon és sikerüljön előrelépni az ügyben. Még ha jogszabályba ütközne is, azokat meg lehet változtatni, hisz most szinte minden napra jut egy alkotmánymódosítás vagy törvényjavaslat a parlamentben. Ezért kollégáimmal megnézzük a jogszabályi hátteret, és ha szükséges, kezdeményezzük a megváltoztatását.

„…arra kérem Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az összes - már megkötött vagy a későbbiekben megkötésre kerülő - tanácsadói szerződését. Ugyanerre kérem az önkormányzati vezetőket, akik szintén nagy számban alkalmaznak tanácsadókat - nemegyszer a médiában rendszeresen szereplő politológusok személyében” – zárja közleményét Karácsony Gergely.

Meglátjuk.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.