Kósa Lajos szerint nem éheztetik a tranzitzónákban a menekülteket, és a turisták sem kapnak enni a magyar államtól

2019. november 18., 18:07

Szerző:

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában hétfőn leszavazták Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét. A törvényjavaslat „a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetésére” irányult – írja a 24.hu.

Szél Bernadett az ülésen kifejtette, tavaly augusztus óta dokumentáltan 17 alkalommal 27 embert éheztettek a magyar hatóságok a tranzitzónákban. A Magyar Helsinki Bizottság minden esetben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, az EJEB pedig minden esetben utasította a magyar államot az eljárás alatt álló külföldiek élelmezésére.

Júliusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a gyakorlat miatt Magyarország ellen.

Szél Bernadett feljelentést is tett hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés és testi sértés megalapozott gyanúja miatt a Csongrád és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, de az ügyet végül lesöpörték.

A magyar álláspont szerint a tranzitzónában tartózkodó menekültek nem fogvatartottak, így nem lehet szó éheztetésről. Másrészt azt hangoztatták, hogy a menekültügyi eljárás alatt állók élelmezésére nem kötelesek a hatóságok.

A bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos is ezzel érvelt hétfőn:

– Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra, sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve

– jegyezte meg Kósa, hozzátéve, hogy mindenkinek adnak enni, aki eljárás alatt van, Szerbia felé pedig bárki távozhat.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szél Bernadett emlékeztetett arra, hogy az EJEB kimondta, de facto fogva tartás az, ami a tranzitban történik.

Kósa Lajos szerint azonban valótlanságokat tartalmaz Szél törvényjavaslata, ezért nem támogatta a tárgysorozatba vételt. A többi kormánypárti bizottsági tag nem szólt hozzá a vitához.

Harangozó Tamás (MSZP) hangsúlyozta, hogy az illegális migráció szerinte sem elfogadható, de az sem, ami a tranzitokban történik. A képviselő nyáron járt a déli határnál, szerinte ha a fideszesek megnéznék, mi folyik a tranzitzónákban, akkor ők sem próbálnák „jogilag kezelni a helyzetet”. A szocialista politikusnak a „II. világháborúban felállított táborokról szóló képek” jutottak eszébe a tranzitokról.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Szél Bernadett is azzal érvelt, hogy ha családbarát és keresztény a kormány, akkor nem söpörheti le a javaslatát. Törvényjavaslata két pontja is kifejezetten a gyerekekkel és a családokkal foglalkozik:

  • az egyik pont szerint gyermekes családokat nem lehetne a tranzitban elhelyezni,
  • egy másik szerint pedig a 14 és 18 év közötti menedékkérőket sem lehetne oda irányítani.

Szél Bernadettnek is a vészkorszak embertelen intézkedéseit juttatta eszébe a tranzitzónák jelenlegi működésmódja.

Harangozó Tamás és a jobbikos Varga-Damm Andrea két igen szavazata mellett a hat kormánypárti bizottsági tag elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét.