Kiderült, merre kerüli el a fővárost a V0 teherforgalmi vasútvonal

Korszerűsítő lépések a vasúti teherszállításban.

2022. április 12., 14:33

Szerző:

Kiválasztották a V0 teherforgalmi vasútvonal nyomvonalsávját, az új teherforgalmi folyosó Budapestet délről elkerülve kelet-nyugati irányban biztosít majd összeköttetést meghatározó ipari és gazdasági központok között – írta az MTI az innovációs és technológiai miniszter keddi közleménye alapján.

Palkovics László kifejtette, hogy az előkészítés alatt lévő V0 teherforgalmi vasútvonal Záhony és Győr között korszerűsíti majd a vasúti teherszállítást. Az új nyomvonalsávokat a Szolnok-Kecskemét-Székesfehérvár-Győr irányú összeköttetésnél határozták meg. A konkrét nyomvonal kijelölésére a nyomvonalsávok és a beruházásokkal kapcsolatos szempontok megvizsgálását követően kerül sor. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte,

a vasúti teherszállítás most nem versenyképes Magyarországon, a naponta közlekedő mintegy négyszáz tehervonatot meg kellene duplázni, de a jelenlegi hálózatok ezt nem bírják el. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Légidelvétel a Déli összekötő vasúti hídról. Fotó: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)

Az önkormányzat döntése nyomán júliustól a jelenleginél szigorúbb feltételekkel lehet csak parkolni Pécs közterületein: több eddigi kedvezmény megszűnik, a fizető övezet mérete növekszik, bizonyos zöld rendszámos autók ingyenes várakozási lehetőségét eltörlik és a „városmagban” történő behajtás szabályai is változnak.