Megvan a halálod napja! Logóval...

Megérkezett a válasz e-mail attól a hollandiai székhelyű szolgáltatótól, amelyik a Cool TV-n futó reklámjában hirdeti: ha elküldjük a „nap” szót sms-ben, válaszként megkapjuk „elhalálozási dátumunkat.” Kíváncsiak voltunk ugyanis, mégis milyen számítási rendszer alapján számolják ki a végzetes napot.

2009. június 12., 17:04

Néhány napja nagy visszhangot váltott ki írásunk a Cool TV műsorán dübörgő „Meddig fogsz élni” című reklámról, amelyben azt ígérték, a „nap” szó elküldésével válasz sms-ben megtudjuk, meddig vághatjuk a centit. Ehhez képest ugyanis kiderült, tudtunkon kívül a hollandiai székhelyű Artiq Mobil nevű mobil szolgáltató céggel szerződtünk. Méghozzá arra, hogy hetente hat wap linket kapunk, darabját 480 forintért. Ezekről pedig mobiltelefonos csengőhangot tölthetünk le.

Ha akarjuk, ha nem.

A cég, mint ügyfélszolgálatukon megtudtuk, mindenképp kiszámlázza az így összejövő havi 11 250 forintot, attól függetlenül, hogy továbbküldjük, letöltjük vagy simán letöröljük az egyébként nem kért csengőhangokat.

A szolgáltató Artiq Mobil cég ügyfélszolgálatos hölgye azt viszont őszintén bevallotta: fogalma sincs arról, hogy a „termékben” milyen kalkuláció alapján számítják ki az üzenetet küldő halálának napját. De készséggel megadta a hollandiai székhelyű szolgáltató e-mail címét, ahonnan, biztos volt benne, minden szempontból kielégítő válaszra számíthatunk.

Néhány nap múlva érkezett is az a bizonyos kielégítő válasz, a szövegben némi magyartalansággal és pár anglicizmussal.

„A feltett kérdése illetően szeretnénk értesíteni, hogy a NAP nevű szolgáltatás egy fun application, mint a többi termék ebből a sorozatból. A szolgáltatás így működik, hogy az ügyfél beírja a mobil telefon számát és a rendszer adja a halála dátumát, ami, persze, nem egy igazi dátum, hanem egy logó.”
Hoppá. A halálunk napja tehát nem más, mint egy logó.

S hogy mi a fun application? Amolyan mókás alkalmazás, kedves jópofizás.

„Mivel a cég egy nemzetközi cég, szerte a világon működik. Az további információ a weboldalunkon található: 1text.tv. Reméljük, hogy ezekkel az információkkal segítségére lehetünk. Amennyiben további kérdése lenne szolgáltatásunkkal kapcsolatban, állunk szíves rendelkezésére. Tisztelettel, Artiq Customer Care Team” – zárul a tájékoztató levél.

Hát, jót nevettünk.