Megváltozott a 30 év alatti anyák szja-kedvezménye

Megváltoztatta a fiatal anyák szja-mentességére vonatkozó szabályozókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

2023. január 24., 16:29

Szerző:

2022 decemberében jelentette be a kormány, hogy 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak.

A kormányrendeletben azonban eredetileg az állt, hogy aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de idén szüli meg a gyermekét, csak a szülés napjától jogosult a támogatásra. Tehát amennyiben a terhesség 91. napja december végére esett, a kedvezményt csak a június végére várható szülés után érvényesíthette volna. Ezen módosított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – szúrta ki a 24.hu.

A NAV új adóelőleg-nyilatkozatot tett közzé hétfőn a honlapján, amelyhez egy frissített tájékoztatót is csatoltak. Ebből az derül ki, hogy az a fiatal édesanya is érvényesítheti 2023. január 1-jétől a 30 év alatti anyák kedvezményét, aki a magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, a gyermek születési éve 2023, elmúlt 25 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét.

A kedvezmény tehát abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, magzatra tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg. Magzat után abban az esetben is megilleti a kedvezmény a fiatal anyát, ha 2022-ben vált jogosulttá családi kedvezményre, és a gyermeke 2023-ban születik meg.

(Kiemelt képünk: Fiatal nő ül egy padon babakocsiban fekvő kisgyermeke mellett a tavaszias időben. MTI Fotó: Varga György)

Tegnap 10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.