Megújul a 112-es segélyhívó rendszer

Több mint 12 milliárdot költ rá a kormány.

2023. szeptember 22., 11:47

Szerző:

Készül az európai segélyhívószámra épülő új Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR112), az átalakításra összesen több mint 12 milliárd forintot szán a kormány 4 év alatt – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. A határozat szerint a rendszer megújítására 2023-ban 678 millió forintot költenek, ehhez jön még 2024-ben 5,61 milliárd, 2025-ben pedig 5,62 milliárd a tervek szerint. A forrásokat a Belügyminisztérium, ezen belül a rendőrség költségvetési részéből biztosítják – írja a Telex

A vonatkozó kormányhatározat szerint a beruházás azért szükséges, mert az ESR112 megbízható működése elengedhetetlen feltétele az élet- és vagyonbiztonság védelmének, a közbiztonság fenntartásának, a katasztrófák megelőzésének. Ennek érdekében biztosítani kell a rendszer külső érdekektől független, megbízható működését, üzemeltetését, valamint folyamatos fejlesztését.

Az ESR112-t több mint 30 évvel ezelőtt az Európai Unió kezdeményezésére hozták létre, hogy a bajbajutottaknak csak egy segélyhívó számot kelljen megjegyezni, ha segítségre szorulnak. A rendszer 1991-es bevezetése óta 40 különböző nemzeti segélyhívó szám helyett egy szám, a 112 hívásával elérhetővé váltak az ügyeleti központok Európa összes országában.

(Kiemelt képünk forrása: Hannes P Albert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

08:46

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség (MH) nehézdandárja a következő napokban; az első magyar felségjelzésű Leopard 2 A7-es – amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz – szerdán érkezett meg Magyarországra – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM).