Megtiltotta a rendőrség a kétfarkúak tüntetését Cegléden

2019. január 4., 06:55

Szerző:

Megtiltotta a szombati tüntetést Cegléden a rendőrség. Mondván, hogy egy tüntetés az nem politikai véleménynyilvánítás. Lol. Persze fellebbeztünk, csak hát kérdés, hogy még időben tudunk-e nyerni

– írta Facebook-posztjában a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Az esemény amúgy kétfarkús lett volna, a bejelentés szerint „kiállás a kormány politikája mellett, MKKP népszerűsítése, aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért” címmel akartak szórólapozást és az Európai Ügyészséghez való csatlakozást követelő aláírásgyűjtést rendezni.

A posztot később azzal pontosították, hogy nem megtiltják a tüntetést, hanem az illetékes hatóság mondja azt, hogy ő nem illetékes az ügyben. Csakhogy mivel mástól nem lehet rá engedélyt kérni, a kétfarkúak szerint azért ez nagyjából ugyanaz. (A teljes határozat elolvasható itt.)

Nem ez az első ilyen eset a párt történetében. Ugyanezzel próbálkoztak pár hete Ajkán. Ott a rendőrkapitányság  azt nem engedélyezte, hogy politikai rendezvényként, azaz területhasználati díj fizetése nélkül gyűjtsön aláírást a Magyar Kétfarkú Kutyapárt az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében. Az indoklás szerint ez nem politikai véleménynyilvánítás, így nem a gyülekezési, hanem a közterületi rendtartási törvény hatálya alá esik. Ezért aztán az önkormányzat annyi közterület-használati díat kér, amennyit a helyi rendelete lehetővé tesz, mint például egy kirakodóvásár esetében. 

Ezt az érvelést azonban a bíróság első fokon már elutasította. Az ítélet kimondta: 

„Az alperes lényegi eljárási jogszabálysértést követett el, amikor a felperes által gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános gyűlésként megjelölt rendezvény bejelentése tárgyában hozott, hatáskör hiányát megállapító döntését az Ákr. szerinti végzésként, nem pedig a Gytv. szerinti eljárásban, határozati formában hozta meg.”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.