Megtámadták az Alkotmánybíróságon a gyermekvédelmi népszavazást

Egy névtelenségét kérő indítványozó támadta meg a határidő lejárta előtt.

2021. december 22., 15:46

Szerző:

Egy névtelenséget kérő indítványozó még a határidő lejárta előtt megtámadta a gyermekvédelmi népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot az Alkotmánybíróságon – közölte az Index.

Az eredetileg benyújtott öt népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság még július 30-án hitelesítette. Viszont a Kúria az öt kérdésből egyet elkaszált, ami így szólt: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

Az Alkotmánybíróságnak a mostani beadványról soron kívüli eljárásban, január közepéig döntenie kell. Az Alkotmánybíróság ebben az esetben a népszavazás elrendelésének vagy elutasításának az Alaptörvénnyel való összhangja és törvényessége tekintetében folytat vizsgálatot. Vagyis vagy helybenhagyja az Országgyűlés határozatát, vagy azt megsemmisíti és az Országgyűlést új határozat meghozatalára hívja fel.

A névtelen indítványozó beadványában kifejtette, hogy az Országgyűlés a vitában és a határozatban mind jogi, mind politikai értelemben „hallgatott” a jogosultak fennmaradó kérelmeiről, azaz a közjogi ellenérvek a „senki földjén” maradtak. Szerinte az Országgyűlés a népszavazás elrendeléséről hozott döntése során nem vizsgálta a jogorvoslati szervek hatáskörén kívül eső körülményeket, a hitelesített kérdésekkel szemben felmerülő közjogi érveket, amelyeket értelmezése szerint a Kúria a jogorvoslati eljárás során az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésként értékelt, nem vizsgálta, illetve arról a határozata indoklásában sem adott számot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy nő leadja szavazatát az erzsébetvárosi bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitvatartásáról szóló helyi népszavazáson a Madách Imre Gimnáziumban 2018. február 18-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

 

Tegnap 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.