Megszűnt az ellenzéki többség a szekszárdi városvezetésben

Egy párbeszédes politikus kilépett az ellenzéki összefogásból, hogy függetlenként folytassa, az ellenzék viszont attól tart, a fideszes városvezetéssel működik majd együtt. 

2021. március 9., 12:34

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Szekszárdon nem csillapodnak a kedélyek azt követően, hogy a fideszes polgármester hétfőn Facebook-oldalán jelentette be, felére csökkenti az ellenzéki többségben lévő képviselők és bizottsági tagok fizetését a közgyűlésben. Később kiderült, a spórolás Ács Rezső polgármester, az alpolgármester és a tanácsnok fizetését nem érinti. 

Hétfőn este Zaják Rita, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) képviselője bejelentette, elhagyja a frakcióját, és függetlenként folytatja tovább. „Elegem lett a teljesen értelmetlen, sokszor mocskos politikai csatározásokból, és úgy érzem, hogy ezzel a döntésemmel tudok még hasznosabb polgára lenni városomnak” - írta Zaják hétfő esti bejegyzésében.

A 2019 októberi választások után a kormánypárti képviselők 6 képviselőt és a polgármestert, az ÉSZ pedig 8 képviselőt delegálhatott a városvezetésbe. Bomba Gábor, a helyi ellenzék frakcióvezetője szerint Zajáknak határoznia kell arról, hogy a „mérleg nyelve” kíván lenni, vagy a Fidesszel működik majd együtt a párbeszédes képviselő. Lapunk megpróbálta elérni Zaják Ritát, azonban cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett.

Bomba szerint nem ez az első eset, hogy Zaják maga mögött hagyja a jelölő szervezetét, és megtartja mandátumát, mindenesetre az ÉSZ frakciója felszólította: adja vissza mandátumát. A képviselő hozzátette: Zajákot döntésében az sem befolyásolta, hogy a Párbeszéd tudatta vele, nem indulhat ellenzéki jelöltként az előválasztáson. „Az a pártja felelőssége, hogy ezek után megtűri-e soraiban” - tette hozzá.

Az MSZP Szekszárdi Szervezete is rosszallását fejezte ki Zaják dönése miatt, hogy nem adja vissza listás mandátumát. A helyi szocialisták szerint köztudott, hogy Zaják már jó ideje a fideszes polgármester, Ács Rezső jobbkezeként működik, ezért azt javasolják az ellenzéki összefogás soraiból távozó képviselőnek, hogy ha továbbra is listás képviselő szeretne lenni, akkor a Fidesz listáján kérjen magának helyet. 

A polgármester azt követően döntött a fizetéscsökkentésről, miután egy pénteki sajtótájékoztatóján bemutatta új gazdasági tanácsadóját, Korcsmár Istvánt, az Alisca Bau korábbi vezérigazgatóját, tulajdonosát. Ács Rezső az eseményen megjegyezte, korábban felkérte Illés Tamást, az ÉSZ képviselőjét is, de ő nem vállalta el a feladatot. Bomba Gábor, az önkormányzat ellenzéki frakcióvezetője szerint Illés vállalta volna a megbízást, csak az azzal járó pluszjavakról mondott le. 

Hozzátette: szívesen vállalják az elvonással járó fizetéscsökkenést, azonban ezt akkor tartanák korrektnek, ha a polgármester, az alpolgármester és a tanácsnok tiszteletdíját is ugyanilyen mértékben csökkentenék.

(Kiemelt kép: Ács Rezső és Zaják Rita, fotó: Bomba Gábor Facebook-oldala)