Megszavazta a Fidesz az uniós határőrség erősítését Brüsszelben, miközben itthon bevándorláspárti ötletnek bélyegezték

Megszoktuk már.

2019. április 2., 21:14

Szerző:

A magyar kormány brüsszeli állandó képviselője hétfőn jóváhagyta az európai határ- és parti őrség megerősítését - tudta meg az Index. Ekkor szavaztak az uniós kormányokat az EU-ban képviselő nagykövetek a javaslatról, amely szélesebb jogkörrel ruházza fel az EU határőrizeti ügynökségét, a Frontexet.

A terv szerint a Frontex személyi állományát 2027-ig fokozatosan tízezer főre bővítenék, a költségvetését 2021 és 2027 között közel megháromszoroznák, a szárazföldi határok védelmére járműveket, a Földközi-tengeri határ védelmére hajókat, a kitoloncolt menedékkérők visszaszállítására pedig repülőgépeket szereznének be. A Frontex együttműködne a Európai Unió Menekültügyi Ügynökségével (EASO), amelynek az a feladata, hogy segítse a tagállamokat a menedékkérelmek elbírálásában. 

Extrém bevándorlási nyomás esetén a Frontex segítene a nemzeti határőrségeknek a menedékkérők fogadásában, a kérelmek elbírálásában, és a védelemre nem jogosultak visszaküldésében.

A magyar kormány hazai kampánya azonban tavaly szeptember óta úgy állítja be a javaslatot, mintha az lenne a célja, hogy segítsen minél több bevándorlót bejuttatni az EU-ba, és hogy elvegye a határőrizet jogát a tagállamoktól. Az Európai Bizottság többször is cáfolta mindkét állítást. A magyarországi Brüsszel-ellenes kampányra február végén kiadott válaszukban hangsúlyozták, hogy a Frontex a nemzeti határőrséggel együttműködve léphetne csak fel, és az a tagállam irányítaná és felügyelné a Frontex embereit, amelyiknek segítségre van szüksége.

Fotó: Bazánth Ivola

„Alapvetően érthető, hogy a magyar kormány egyetért a reformtervezettel, hiszen az EU pontosan azt teszi, amit az Orbán Viktor évek óta követel: egy migrációs válság esetén alkalmazandó vészforgatókönyvvel erősíti meg az uniós határokat, ami a nemzeti szuverenitást is tiszteletben tartja” – nyilatkozta kedden Niedermüller Péter, aki az EP-ben a szociáldemokrata frakció részéről vett részt a jogszabály megalkotásában.

A következő hetekben az EP plenáris ülésének és a tagállami kormányok minisztereinek is áldásukat kell adni a szövegre – erre Niedermüller Péter szerint az erőviszonyok ismeretében biztosan sor kerül majd.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.