Meglőttek egy újságírót Pakisztánban, miután többször bírálta a hadsereget

Nemzetközi és helyi jogvédő csoportok, valamint újságírószervezetek elítélték a támadást, és azt követelték a kormánytól, ne hagyja tovább büntetlenül a sajtómunkások ellen elkövetett atrocitásokat.

2021. április 21., 10:36

Szerző:

Ismeretlen fegyveresek meglőttek kedd éjjel Pakisztánban egy újságírót, aki korábban többször bírálta az országban nagy befolyással bíró hadsereget.

Abszár Alamot iszlámábádi otthona előtt sebesítették meg, alig egy nappal azt követően, hogy a férfi Twitteren a pakisztáni hírszerzés (ISI) vezetőjéről, Fáiz Ahmed tábornokról azt állította, kinevezése előtt támogatta a Tehrík-e-Labbajk Pakisztán (TLP) nevű iszlamista mozgalom 2017-es, erőszakba fulladt tüntetéseit.

A férfit kórházba szállították, állapota stabil.

Alam – aki abban az időben az internetes tartalmakat szabályozó bizottság vezetője volt – azt mondta, a tábornok meg akarta félemlíteni őt azért, mert betiltott egy, a TLP erőszakos megmozdulásait ünneplő televíziós csatornát.

A TLP a hét elején tüntetéseket robbantott ki, azt követelve a kormánytól, tegyen eleget korábbi ígéretének, amely szerint kiutasítja Franciaország iszlámábádi nagykövetét annak nyomán, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szeptemberben újraközölte a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat.

Sejk Rasíd belügyminiszter a múlt héten bejelentette, hogy betiltják a mozgalmat, amelynek vezetőjét, Szaad Husszein Rizvit őrizetbe vették.

Nemzetközi és helyi jogvédő csoportok, valamint újságírószervezetek – köztük a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) – elítélték a támadást, és azt követelték a kormánytól, ne hagyja tovább büntetlenül a sajtómunkások ellen elkövetett atrocitásokat.

(Kiemelt kép: Twitter)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.