Megkezdődött a volt helyettes államtitkár korrupciós pere

Több mint kétmilliárd forint értékben elkövetett hűtlen kezeléssel vádolják Nagy Jánost, az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkárát.

2023. március 28., 11:06

Szerző:

A Székesfehérvári Törvényszéken ma kezdődött előkészítő tárgyaláson a vádirat szerint 2019 első felében az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkárának utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel.

A szerződésekre több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az iratok alapján a szerződésben rögzített feladatokra nem is volt szüksége a minisztériumnak – idézi az Index. A nyomozás során az is kiderült, hogy volt olyan cég, ami a szerződés ellenére semmit sem teljesített a kötelezettségből.     

A vádirat része továbbá, hogy Nagy a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

Kiderült az is, hogy a vádlott köréhez tartozó személyek úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket egy fővárosi önkormányzattal, hogy ott az ilyen jellegű feladatokat egy főállású munkatárs végezte. Csak ezzel 2019 és 2021 között mintegy 24 milliós kárt okoztak az önkormányzatnak.

Nagy Jánost 2020 decemberében egy másik korrupciós ügy miatt tartóztatták le és menesztették a minisztériumtól. Az ügyészség közokirat-hamisítással és hivatali vesztegetés elfogadásával vádolja az egykori helyettes államtitkárt. A vádirat szerint 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy agrárcéget, amit ötszázalékos tulajdonrésszel honoráltak volna.

Amennyiben a mai előkészítő ülésen Nagy János lemond a tárgyalás jogáról és beismerő nyilatkozatot tesz, akkor hatéves börtönbüntetést kap, a közügyektől újabb hat évre eltiltják, valamint elveszti az eddig zárolt vagyonát.  

Az eset sajátos fordulata lett, hogy Nagy utódját két hónap után szintén elbocsátották a minisztérium kötelékéből szintén korrupciós ügy miatt.

(Kiemelt kép: Nagy János volt helyettes államtitkár. Fotó: Illés Szabolcs polgármester, Facebook)

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.