Megint magyar adathalász e-mail terjed, most is az OTP ügyfeleit célozzák

Az e-mailben lévő linkkel egy hamisított OTP-s oldalra csalják a felhasználót, ahol kártya újraaktiválás címén kérik el a kártyaadatokat. Ne adják meg.

2021. február 9., 20:17

Szerző:

"A személyes adataival kapcsolatos problémát észleltünk" - ezt írják a csalók az e-mail tárgyában. A szövegben található link egy valóságosnak látszó, de hamis honlapra vezet, ha a felhasználó rákattint a "megerősítés reaktiválása" szövegre. A hamis weboldal egy gombra kattintva egy következő oldalra vezet, ahol az ügyfél személyes és kártya adatait kérik.

A tájékoztatás szerint a csalók nem csak az OTP ügyfeleinek küldenek üzenetet. A bank a honlapján közzétette az adathalász levélről készített képernyőképet az adathalász kísérletek miatti figyelmeztetések között.

Az OTP felhívja a figyelmet: sem a bankkártyák adatait, sem netbankok fiókjainak belépési kódjait nem kérik ilyen módon. Azt javasolják, hogy akik hasonló e-mailt és linket kapnak, azonnal zárják be az adathalász oldalt és ne adjanak meg adatokat.

(kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.