Meghalt Lengyel Anna

A dramaturg, rendező, műfordító 52 éves volt. 

2021. április 16., 07:09

Szerző:

„Az utolsó percig dolgozott, bemutatóra készült, készültünk a Trafóban, de aztán »kilassult az idő«, egy éve másképp érezzük a súlyát. Most megállt. Nincs hepiend, újra és újra össze kell raknunk a jeleneteket. Búcsúzunk” – tisztelgett Lengyel Anna előtt a Trafó a Facebookon. Lengyel Anna dramaturg, műfordító, rendező, színházi vezető volt. 

Lengyel Anna 1969-ben született Budapesten. Rendezőként, színházvezetőként, közéleti emberként ezt a nevet használta, fordítóként és dramaturgként pedig a Merényi Annát. Szülei egyébként a magyar irodalom élő klasszikusai, Lengyel Péter és Takács Zsuzsa. A 444.hu megemlékezésében azt írja, hogy az angol szak után az SZFE-n tanult dramaturgiát, majd  a kaposvári színházba került, Eörsi István mellé, többek között Ascher Tamás rendezésein dolgozott. 2004 és 2008 között a Krétakör Társulat dramaturgja és több program szervezője, előtte és utána pedig olyan világsztárokkal dolgozott dramaturgként, mint Robert Wilson rendező és Cate Blanchett. 2008-ban alapította meg saját színházát, a PanoDrámát két másik dramaturggal, Garai Judittal és Hárs Annával.

Betegsége néven nevezése volt Lengyel Anna egyik szívügye. Ezért is szervezett rendezvénysorozatot Rákparák címmel, hogy a nyílt beszéd megszüntesse a stigmákat, és felszabadítson. 

(Kiemelt kép: Budapest, 2017. szeptember 21. Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője (j) átadja a Szép Ernő-különdíjat Lengyel Anna dramaturgnak, a PanoDráma dokumentumszínház vezetőjének a drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjak átadásán a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2017. szeptember 21-én. MTI Fotó: Soós Lajos)