Meghalt Baló György

A televíziós újságíró 71 éves volt.

2019. március 18., 15:49

Szerző:

Életének 72. évében hétfő reggel meghalt Baló György televíziós újságíró - közölte a család az MTI-vel. Baló György méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerettei körében. Temetéséről később intézkednek - hangzik az erről szóló közlemény.

Baló György 1947. június 14-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol-német szakon. A Magyar Televízió (MTV) külpolitikai szerkesztőségében dolgozott 1975-től, valamint a Mozgó Világ munkatársa is volt; 1989-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztségét töltötte be. Később, 2000-től az MTV műsorvezetőjeként, majd 2002-től 2006-ig kulturális igazgatójaként dolgozott, 2002-2003 között A hét főszerkesztője volt. 2009-ben a Magyar Rádió Kossuth adóján a 180 perc című reggeli műsort vezette, majd 2010-től 2012-ig az MTV főszerkesztői posztját töltötte be. Január 8-án volt hír, hogy az RTL Klub a betegsége miatt a kérésére felfüggeszti a Magyarul Balóval címen futó műsorát. – Baló György jelenléte újságíró kollégáim számára is meghatározó, munkájával nemcsak nekünk az RTL Klubnál, hanem az egész szakmának példát mutat és mértéket tart. Bízunk mielőbbi felépülésében és várjuk vissza – mondta akkor Kotroczó Róbert, a kereskedelmi csatorna hírigazgatója.

Baló Györgyöt 1982-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1988-ban Balázs Béla-díjjal, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki. 

Prima Primissima - Baló György szerkesztő Baló György
Fotó: Czimbal Gyula

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.