Megérkezett Kecskemétre a Magyar Honvédség új üzleti repülőgépe, amelyet véletlenül sem az Orbán-kormány képviselői fognak használni

Hivatalosan futár- és felderítőgépnek használják majd. A vételárat titkolják.

2018. augusztus 5., 15:40

Szerző:

Szombat éjszaka megérkezett a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra az egyik Dassault Falcon 7X típusú üzleti repülőgép, amelyet a Magyar Honvédség hivatalosan  futár- és felderítőgépnek fog használni – derül ki az Air Power Blog cikkéből. A Honvédelmi Minisztérium a vételárat biztonságpolitikai és védelmi-stratégiai okokra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni, csak annyit közölt hogy „használt jellegüket tekintve” a piaci ár alatt szerzik be a repülőgépeket.

Azt elsőként a Magyar Nemzet szellőztette meg márciusban – a blog szerzője az április 10-én bezárt lap újságírója –, hogy a a nemzeti légi szállítási képesség helyreállítását célzó program részeként a Magyar Honvédség két Dassault Falcon 7X megvásárlására is készül a két Airbus A319-es mellett. „A főleg nagy távolságú és nagyobb létszámú, gyors személyszállításra alkalmas Airbus A319-es februári érkezése után a hétvégén Kecskeméten újabb típus, a Dassault Falcon 7X csatlakozott a honvédség látványosan bővülő légiszállító flottájához” – írja erről most a blog.

Képünk illusztráció, de a Magyar Honvédség által megvásárolt példány is szürke. Légierőszürke
Fotó: YouTube

A Dassault Falcon 7X kis létszámú legfeljebb 16 főnyi VIP-küldöttség szállítására felel meg, interkontinentális távolság, 11 kilométer megtételére is képes, egyedülálló teljesítményre pedig jellemző, hogy az egyik példánya 2014-ben világrekordot jelentő idő, 5 óra 54 perc alatt tette meg a New York–London távolságot. Ebbe a típuscsaládba tartozik az a Dassault Falcon 900EX repülőgép is, amelyet Csányi Sándor használt üzleti repülőgépként, és amelyet, az Orbán-, illetve a Gyurcsány-kormány is bérelt az OTP elnök-vezérigazgatójától. Ennek a fényében kérdés, hogy a HM miért ragaszkodik ahhoz, hogy nem kormánygépről, hanem futár- és felderítőgépről van szó. Júliusban Orbán Viktor miniszterelnök is az egyik Airbus A319-essel repült el az izraeli látogatására. Az Orbán-kormány az utóbbi vételárát is titkolja. Ettől függetlenül – jegyzi meg a blog – a Dassault Falcon 7X többféle felderíytő szenzort is képes hordozni.

A Magyar Honvédség három fázisban fejleszti Magyarország légi szállítási képességeit a blog becslése szerint összesen 100-150 milliárd forintból. Egy Dassault Falcon 7X piaci ára 13,5 milliárd forint körül mozog. A blog cikkében több képet is lehet látni a Magyar Honvédség példányáról a kecskeméti repülőbázison.