Megérkezett a kínai vakcina, de iratok nélkül

Elakadhat az oltás gyors engedélyeztetése.

2021. február 17., 06:25

Szerző:

Kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm vakcina érkezett Magyarországra, de az oltóanyag gyors engedélyezése annak ellenére sem garantált, hogy a kormány jelentősen lazított az erre vonatkozó előírásokon – írta a Népszava .

Egy jogszabálymódosítás tette lehetővé, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet érdemi vizsgálat nélkül engedélyezze a szert. Csak annyit írtak elő, hogy alkalmazás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) valamennyi gyártási tételt ellenőriznie kell – tette hozzá a lap. A készítmény rendes, magyarországi szakértői értékelése viszont elakadt, mivel a Népszava információi szerint eddig nem érkezett meg az oltóanyag dokumentációja. Enélkül pedig az NNK laborosai sem tudják, hogy pontosan milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a vakcinának.

(Kiemelt kép / Forrás: MTI / Máthé Zoltán)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.