Megdőlt a rekord: 121 magyar áldozata volt tegnap a covidnak

A kórházban ápoltak száma pedig csökkent.

2020. november 21., 09:51

Szerző:

Pénteken 4397 újabb magyar koronavírusos esetet azonosítottak, és elhunyt 121 többségében idős, krónikus beteg. Az elmúlt napon közel 2800 embert nyilvánítottak gyógyultnak, ezzel átlépte a 40 ezret a magyarországi gyógyultak száma. 

Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő, közülük 27 870-en budapestiek, azaz csaknem minden ötödik eset. A kórházban ápoltak száma második napja csökken: jelenleg 7 358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány szerdai ülésén értékeli a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések  hatását és szükségességét. A koronavirus.gov.hu-n azt írják: az egészségügy tehermentesítése érdekében számítanak az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókra is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben tájékoztatja őket arról, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől 2 hetes fizetett gyakorlat keretében részt vehetnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésben és a kórházi betegellátási tevékenységekben. A szociális dolgozók gyorstesztelése is elindult.

Csütörtökön megérkezett a koronavírus elleni orosz oltóanyag mintája Budapestre. Hamarosan az oltóanyag teljes dokumentációja is megérkezik, és kezdődik az átfogó elemző vizsgálat. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcináról tárgyal és beszerzi azokat, eddig  12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál: az oxfordi AstraZenecánál,  az amerikai Janssen Pharmaceuticánál és a Pfizernél.