Megállapodott egymással a Legfőbb Ügyészség és az EU csalás elleni hivatala

Régóta tárgyaltak, most sikerült megállapodni.

2022. február 11., 14:10

Szerző:

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és a magyar ügyészség az eddigi kiváló együttműködését munkamegállapodás formájában rögzítette – közölte a Legfőbb Ügyészség. A Telex azt írja, az OLAF legutóbbi, 2020-ra vonatkozó éves jelentéséből kitűnik, hogy a magyar ügyészség az OLAF-ügyek 67 százalékában emelt vádat. Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 37 százalékos uniós átlagnak. A közleményben hozzáteszik, az igazságügyi ajánlások száma is évről évre csökken: 2016-ban 10, 2017-ben 6, 2018-ban 4, 2019-ben 3, míg 2020-ban és 2021-ben 2-2 ajánlás érkezett.

Kiemelték, az OLAF egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás. A legutóbbi két év valamennyi ajánlása kapcsán folyamatban volt már a nyomozás. A portál azonban a hurráoptimizmussal átitatott közlemény kapcsán azt is kiemeli, hogy Magyarország nem csak az OLAF-ügyek utáni vádemelésben, hanem sajnos a visszafizetések és a korrekciók tekintetében is mi vezet.

2016 és 2020 között a kifizetések 2,2 százalékánál kértek korrekciót, ez 32 lezárt vizsgálatot jelent. (A 32 eset holtversenyben Romániával szintén a legmagasabb érték.) A visszafizetési kötelezettség az összes uniós forrás 1,46 százalékát érinti. Összehasonlításként: a korrekciós esetek száma uniós átlagban 0,29 százalék, a második Bulgária esetében 0,69 százalék.

A munkamegállapodás előzményeként érdemes megemlíteni, amikor 2020. január 31-én dr. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatalában fogadta az OLAF főigazgatóját, Ville Itälät, ahol megállapodtak abban, hogy az eddig is jól működő szakmai kapcsolat formális megerősítése érdekében együttműködési megállapodást dolgoznak ki. Ennek véglegesítésére most került sor.

A kölcsönös információcseréről, illetve az operatív segítségnyújtásról szóló munkamegállapodást az OLAF részéről Ville Itälä főigazgató, míg a Legfőbb Ügyészség részéről dr. Polt Péter legfőbb ügyész írta alá. Hazánk továbbra sem lesz tagja az Európai Ügyészségnek, de legalább a magyar ügyészség 2021 áprilisában munkamegállapodást kötött az Európai Ügyészséggel, a közös működés érdekében.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)