Még több állami hitelt kap a termelést nem végző napelemgyár, már az OLAF is vizsgálódik

2018. szeptember 13., 16:51

Szerző:

Kiszállt az egyik kormányzati tulajdonban lévő Eximbank a csornai napelemgyár négy éve húzódó beruházásából, de ettől még nem szűnt meg a termelést még mindig nem végző EcoSolifer állami támogatása – írja a 24.hu.

A portál azt írja, hogy bankot váltott annak a 15 milliárd forint költségűre tervezett gyárnak a befektetője, amelyben négy év alatt sem sikerült elindítani a termelést. A beruházást 2014-ben kezdték el, de még mindig nem üzemel a gyár. Az OLAF vizsgálatot indít a projekt ügyében, amely 1,9 milliárd forint EU-s támogatást is kapott.

Fotó: MTI/Cseh Dániel

A 24.hu azt írja, hogy Magyarországon is felmerülhetett a gyanú a beruházással kapcsolatban, mert a gazdasági tárca 2016-ban szabálytalansági vizsgálatot kezdett. A projekt azonban nem szerepel a visszafizetéssel sújtott projektek listáján. Az ügyészség is vizsgálódott az ügyben, de a nyomozást tavaly ősszel lezárták.

Az EcoSolifert még 2014-ben egymilliárd forint támogatásra érdemesítették egyedi kormánydöntéssel, az Eximbank pedig eredetileg 22,4 millió euró hitelkeretet hagyott jóvá a projektre, a jelzálogot következő évben be is jegyezte a cégbíróság a cég üzletrészeire. A 24.hu információi szerint nem támogatta mindenki az ügyletet, például az Eximbank tavaly év végén elhunyt vezére, Urbán Zoltán sem.

Idén augusztusban aztán törölték az Eximbank jelzálogjogát. A cégdokumentumok alapján az Eximbanktól egy másik kormánybank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez (MFB) került át a jelzálogjog. A közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából az is kiderül, hogy 80 millió eurót, több mint 24 milliárd forintot biztosított be az MFB, ami majdnem négyszerese az Eximbank által nyújtott majdnem 7 milliárd forintnyi hitelnek.

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.