A McDonald’s egyik budapesti éttermében zaklatott fiatal fiúkat szexuálisan egy egykori pap

Diákmunka keretében került a McDonald’s budapesti éttermébe tavaly nyáron egy srác, ahol egy pap is dolgozott. Mint kiderült szexuálisan zaklatta a férfi. Az egykori papot az egyház már 2018-ban eltiltotta minden papi hatalom és funkció gyakorlásától.

2024. március 4., 16:01

Szerző:

A McDonald’s belső vizsgálatot indított miután egy egykori pap szexuálisan zaklatta, az ugyancsak alkalmazásukban álló diákot – írja a 444.

A férfi az egyik budapesti McDonald’s éttermében izgult rá a 17 éves fiúra 

A harmincas évei közepén járó férfi közvetlen volt, barátkozós, sokat ölelgette és lapogatta a kollégáit. A 17 éves srác egy hete dolgozott ott, amikor elhívta őt és egy másik fiatal fiút bulizni egy Budapesthez közeli városba. Öten voltak egy lakásban, mindenki iszogatott, kivéve Atyát, aki hazafuvarozott mindenkit. Balázst hagyta utoljára. „A kocsiban indult ez a furcsaság” – mondta később jegyzőkönyvbe a fiú. „Elmondta nekem, hogy a nemi szerve merevedett állapotban van, nem akartam kellemetlen helyzetbe kerülni még jobban, ezért kitérő választ adtam”– mondta a srác. A következő napokban, amikor összefutottak a gyorsétteremben, „hasonló szexuális jellegű dolgokat mondott, illetve később is, több alkalommal, például: áll a nemiszerve, hányszor elégítette ki magát előző este stb.” – olvasható Balázsnak a McDonald’s belső vizsgálata során tett vallomásában.

„Később Facebookon is ismerősök lettünk. Többször hívott, írt Messengeren. Nem akartam felvenni, akkor addig hívogatott, amíg fel nem vettem. Általában éjfél után hívott és írt. A közeledésének okát nem mondta. Volt, hogy át is hívott magához csak engem, de nem mentem el” – meséli a 17 éves fiú vallomásában. A fiú próbált arra is hivatkozni, hogy párkapcsolatban él, nem szeretne ilyet csinálni, de ezzel sem tudta leszerelni. 

Egy alkalommal a férfi sokadjára videóhívást kezdeményezett a fiúval, és elkezdte unszolni, hogy végezzenek közös önkielégítést. Az áldozat ezt visszautasította, ám ezután a férfi az ágyában fekve lefelé fordította a kamarát. A fiú még ezen a napon panaszt tett emailben a McDonald’s jogi osztályánál, majd elmondta az gyorsétterem műszakvezetőjének a történeteket. A fiút ezután gyorsan behívták a magyarországi McDonald’sokat üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. központjába, ahol a cég biztonsági vezetője, a HR-vezető, valamint az akkor még kiskorú Balázs és törvényes képviselője, az édesapja voltak jelen – írja a 24.hu.

A McDonald’s belső vizsgálatából lett egy nagy semmi 

Miután a cég befejezte a vizsgálatot, arról tájékoztatta a fiút, hogy a bejelentett személy már nem dolgozik a vállalatnál. Mikor Balázs visszakérdezett, hogy értesítették-e a hatóságokat, a cég kitérő választ adott, ahogy azt sem árulták el, hogy az Atya a bejelentés hatására távozott-e.

Az itthon 2600 ezer embert foglalkoztató étteremlánc a 444 kérdésére sem adott ennél bővebb tájékoztatást. A lap ezután kutakodni kezdett az egykori plébános múltja után. Ekkor akadt egy három soros régi Facebook-posztra, amelyben egy Balaton-parti plébánia közölte a kaposvári püspök döntését, miszerint az atyát felfüggesztik.

Az egyházmegye később megerősítette a 444-nek, hogy a papot egy belső egyházi vizsgálat után 2018. június 1. hatállyal felfüggesztette, vagyis minden papi hatalom és funkció gyakorlásától eltiltotta (ennél súlyosabb büntetést egy püspök nem, csak a pápa szabhat ki, a papi rendből való kitaszítást, az úgynevezett laicizálást).

Az egyházmegye elmondta azt is, hogy a férfi több éve civil munkát végez, ám azt nem közölte, hogy milyen egyházfegyelmi vétség miatt függesztették fel. Így csak találgatni lehet, hogy vajon korábban is közeledett-e kiskorú fiúkhoz. A fiú fontolgatja a feljelentést és már fel is keresett egy civil jogsegélyszolgálatot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.