A Mazsihisz is elítélte Gyöngyösi Márton széderestés szereplését

Gyöngyösi Márton a Mazsihiszben nemkívánatos személy – közölték.

2023. április 11., 21:01

Szerző:

Meglepte Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, hogy Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök díszvendégként vehetett részt David Pressman amerikai nagykövet pészachi széderestéjén. Heisler azt közölte, a vacsorán ő is részt vett, de annak a végén odament Gyöngyösihez és közölte vele, a politikus „nemkívánatos személynek minősül” a Mazsihiszen belül.

A meghívást korábban Köves Slomó, a másik zsidó vallásos szervezet, az Egységes Magyar Izraelite Hitközségek Szövetsége (EMIH) vezető rabbija is élesen elítélte. Köves azt írta, „Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a »néppártosodott Ku-Klux-Klan« vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan.”

Ezzel szemben a meghívást David Pressman amerikai nagykövet korábban úgy indokolta meg, „különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokat” hívott meg a széderestére, velük pedig  „közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén.”

Heisler hangsúlyozta még, ennél nagyobb botrányt ő sem akart kelteni az eseményen, leszögezte viszont Gyöngyösi Mártonnak, nem kíván a Mazsihisz párbeszédet folytatni az olyan pártokkal mint a Jobbik. Mint ismert, Gyöngyösi Márton parlamenti képviselőként 2013-ban követelte az izraeli-magyar kettős állampolgárok hivatalos listázását, mondván, ők nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A kijelentésért csak évekkel később kért elnézést a szélsőjobboldali politikus.

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.