Zajvédő fal építése helyett ablakot cserélne a MÁV a szegedi ingatlanokon

A lakosok szerint túlságosan hangosak a tehervagonok a városhoz közeli két szakaszon, kérték, hogy építsen hangszigetelő falat a vasúttársaság.

2023. augusztus 10., 07:59

Szerző:

Zajvédő fal helyett a MÁV inkább új ablakokat ad a lakóknak Szegeden – írta a Telex.  Zavarja a környékbelieket a Szeged–Röszke-vasútvonalon haladó tehervonatok zaja, ezért lakossági fórumot tartottak és panaszt nyújtottak be. A MÁV korábbi ígéreteinek megfelelően idén elkészültek az új zajmérési eredmények az épp felújítás alatt lévő szakaszon, és ez alapján végül mégsem építik meg a zajvédelmet a városrésznél. Ehelyett az ott élők házain cserélik ki a nyílászárókat.

 

Két, egymás mellett lévő szegedi városrész, Szentmihály és Kecskéstelep mellett fut már 1869 novembere óta a Szeged–Szabadka-vasútvonal, aminek közvetlen szomszédságában is élnek emberek. 

A pályafelújítás részben elkészült, és tavaly nyáron megindulhatott az ideiglenes teherforgalom, amely éjjel sem szünetel.

Egyelőre – várhatóan három évre – a felújítás alatt lévő Budapest–Belgrád-vonal teherforgalmát helyezték át ide, de elképzelhető, hogy a Szegedre tervezett konténerterminálok miatt a későbbiekben is marad itt valamennyi ebből a forgalomból – a hamarosan induló személyforgalom mellett.

A MÁV a zajvédő fal építése helyett az érintett lakosok házain kicserélné a nyílászárókat olyanokra, amelyek jobban szigetelnek, és így valószínűleg a dízelmozdonyok morajlása és a kocsik csikorgó zaja is kevéssé lesz hallható. A zajvédő fal építése bár fajlagosan magasabb költséggel jár, mint a passzív zajvédelem, arról azonban, hogy mit használhatnak egy adott helyen, és ez mennyibe fog kerülni, nem a MÁV dönt: azt a jóváhagyott környezetvédelmi engedélyek és az akusztikai vizsgálatok alapján határozzák meg.

A Telex megpróbált utána járni, hogy a nyílászárók cseréje hogyan fog zajlani, ezért arra is rákérdeztek a vasúttársaságnál és a kivitelező V-Híd Zrt.-nél, hogy mennyit fizetnek a lakástulajdonosoknak, honnan kell, esetleg lehet majd beszerezni az új ablakot. Rákérdeztek arra is, előírják-e a kivitelezőt, vagy elég lesz számlát benyújtani később, illetve fix összeget adnak-e.

A vasúttársaság azt ígérte, hogy a kivitelező később fogja felkeresni a tulajdonosokat, hogy a nyílászárócserékről egyeztessenek, beleértve annak időpontját is. A cserét szintén a kivitelező cég fogja intézni a vonal felújításának büdzséjéből a szakvéleményben meghatározott műszaki tartalom szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)