Hiába a bírósági ítélet, továbbra sem zárták be Matolcsy-féle alapítvány doktori iskoláját a budai Várban

2019. október 25., 11:52

Szerző:

A bíróság megsemmisítette az MNB-alapítvány budai Várban működő épületének használatbavételi engedélyét, a Pallas Athéné Domus Sapientiae alapítvány azonban azóta is figyelmen kívül hagyja a döntést. Eddig az I. kerület illetékesei sem léptek fel az épület továbbüzemeltetése miatt – írja a 24.hu.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szeptember 6-án meghozott ítélete hatályon kívül helyezte a budapesti kormányhivatal korábbi másodfokú döntését, amely megadta  említett épületkomplexum használatbavételi engedélyét. A portál birtokába került ítélet szerint

a másodfokon eljáró kormányhivatal az engedély kiadásakor nem kereste meg a zajszint beméréséhez a megfelelő szakhatóságot, ami súlyos szabálysértésnek minősül. A bíróság szerint ez új engedélyeztetési eljárást tesz indokolttá.

A pert a szomszédos társasház indította. A régi városháza négymilliárd forintot meghaladó átépítésekor ugyanis nem szigetelték le a tűzfalat, így a lakók csillapítás nélkül kapták a PADS-épület szellőztető rendszerének zaját. A lakók által elvégeztetett szakértői mérések a nyáron nappal és éjszaka is 50-60 decibeles alapzajt mutattak ki.

A doktori iskola a szeptemberi ítélet ellenére nem zárt be, és az épület légtechnikai berendezéseit is tovább működtették, sőt, a PADA közleményben állította, hogy az intézmény használatbavételi engedélyével minden rendben van.

Az alapítvány szeptember közepén a 24.hu cikkére reagálva azt állította, hogy az épülete szabályszerűen működik.

„A felújított Bölcs Vár épülete tavaly júliusi átadása után elsőfokon használatbavételi engedélyt kapott. Ezt támadta meg a szomszédos társasház, amit azonban a másodfokú hatóság elutasított és a használatbavételi engedélyt megfelelőnek fogadta el, így az jogerőssé vált”

– írta a PADS.

Az elmarasztaló ítéletről egyébként a I. kerületi önkormányzatnak is tudnia kellett, hiszen az I. kerületi kormányhivatal volt az engedélyezési eljárásban az elsőfokú hatóság. A kerület azonban az önkormányzati választások előtti hetekben nem lépett az ügyben.

A Matolcsy György vezette jegybank a PADS-on keresztül vásárolta meg a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városháza épületét. Az alapítvány kezdetben azt állította, hogy doktori képzés folyik majd az épületben, de menet közben kiderült, hogy vendéglátó-egységek is működnek majd a házban. Az ipari szellőztető berendezések így nemcsak a ház hűtését-fűtését, de a konyha szellőztetését is ellátják.

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.