Kevesli Matolcsy György fizetését a kormány, megemelik

A jegybank elnöke hivatalosan 5 millió forintot keres havonta, a kormány szerint ez kevés, ezért átírnák a jegybanktörvényt.

2022. november 6., 09:15

Szerző:

Kevésnek találta Matolcsy György jegybankelnök fizetését a kormány, ezért javaslatban többe között a jegybanktörvényben rögzítené azt is, a fix 5 millió forint helyett mostantól átlagbérhez kötött, folyamatosan emelt összeget kapna. Mindezt egy olyan tervezetbe írták bele, ami kimondaná azt is, az MNB elnöke hitel- és lízingtartozásoknál is meghatározhatja a törlesztőrészletek jövedelemarányos maximum mértékét.

„Az új fizetés mindig az előző évi havi bruttó átlagbér tizenkétszerese lesz”, – írja a javaslat.

Például a szabály értelmében Matolcsy jövő évtől közel 6 millió forintot keresne havonta, mivel az augusztusi bruttó átlagkereset 497 200 forint volt a KSH adatai szerint. Ez közel egymilliós fizetésemelés. A javaslat szerint a törvénymódsítás célja az, hogy „az új fizetés mindig az előző évi havi bruttó átlagbér tizenkétszerese lesz.”

Ez a klasszikus banki hiteleknél máris így van, 500 ezer forint alatti kereset esetén az adósságfék a jövedelem 50 százalékát tette ki, ezt terjesztik ki most. 

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután a kormányfő a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd)