Marton László szerint rágalom, hogy ő zaklatta Sárosdi Lillát, a színésznő bátran áll a bíróság elé is

2017. október 19., 16:05

Szerző:

A magyar színésznő ma egy videóban állt a nyilvánosság elé azzal, hogy húsz évvel ezelőtt Marton László volt az, aki kéretlenül megmutatta neki a péniszét egy kocsiban, amire a Vígszínház volt igazgatója, jelenlegi főrendezője azonnal reagált is. 

„Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére”

– hangzik az erről szóló közlemény. Sárosdi Lilla azonnal válaszolt is, azt állítva, 

„Ha engem támad, akkor minden nőt támad ebben a pillanatban. Rengetegen állnak mellettem a történeteikkel”

– mondta a színésznő, hozzáfűzve, ha Marton László perre vinné az ügyet, ő a törvény előtt is kész bátran kiállni az igazáért.

Fotó: B. Molnár Béla

A Vígszínház honlapján egyelőre csak egy szűkszavú közlemény jelent meg.  Ez így hangzik: 

„A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik.” 

A HVG.hu kérdésére Marton László másik munkahelye, a Színház- és Filmművészeti Egyetem úgy nyilatkozott, mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben.

„A közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem. Sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza.”

Sárosdi Lilla eredetileg október 14-én, a világhírű producer, Harvey Weinstein körül kitört botrány nyomán állt a nyilvánosság elé a történettel, amely szerint Marton László molesztálta húsz évvel ezelőtt, de akkor még nem árulta el a nevét. Amiért most mégis megtette – állítja a videóban –, az az őt érő nyomás volt. Nem bosszút akar állni vagy lejáratni a szakmáját, de nagyon sok színésznő él hasonlóan nehéz történetekkel, súlyos titkokkal, amelyekről félnek beszélni. A videóban a „Ne hagyjatok magunkra. Köszönöm” fordulattal búcsúzott, és bár egyelőre senki nem állt ki mellette, az egyik pályatársa, Földes Eszter még egy keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, sajnos szereposztó dívány létezik, neki számos más jellegű, „nem ennyire durva, de ugyanúgy szexista, hímsoviniszta megaláztatásban” volt része. Mivel mindig keményen kiállt magáért, nem ezáltal került előrébb, sőt hátránya és konfliktusa származott pozicionált férfiaknak ebből a „leuraló” magatartásából. „Sárosdi Lilla bátor, hogy elmondta a történetét. És szerencséje van az összes olyan férfinak, akit nem nevesítenek egy ilyen történet kapcsán. Írhatnék én is egy szép listát. De nem tesszük. Viszont remélem, mélységesen szégyelli az összes magát!” – hangoztatta a színésznő.

Az ügyben megszólalt Kovács Gábor, az Üvegtigris és a Fehér isten producere is, aki egy azóta törölt, áldozathibáztatásba merülő Facebook-posztban azt fejtegette, hogy az alkotói zsenialitás és extremitás is magába foglalhat szokatlan megnyilatkozásokat, aminek nyilván kell hogy legyen határa. „Persze ettől meg nyilván megtörténtek a szörnyűségek, de a Paltrow könnyes szemmel köszönte meg az Oscarját, és utána több filmjében szerepelt, Winslet meg ugyanezen díj átvételekor nem volt hajlandó kiejteni a nevét! Björk most nekiment Triernek, de közben, hál istennek, megcsináltak a Táncos a sötétbent. Utána óvta Triertől Kidmant, aki ennek ellenére leforgatta a Dogville-t, ami filmtörténelem.” Bevallotta azt is, hogy ő maga „erőből” szedte fel a feleségét, Pataki Ágit, szóval „ingoványos, nem fekete-fehér ügyek” ezek – kockáztatta meg.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.