Márki-Zay Péter: Gyurcsány már februárban lepaktált a Fidesszel

Az ellenzéki vezetőkhöz hasonlóan Márki-Zay Péter is elmondta évértékelő beszédét. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint egy színes, olvasmányos újság megváltoztatta volna a 2022-es választások végeredményét, de egyes pártok, szabotőrök miatt nem jutott el a választópolgárokhoz. 

2023. február 8., 13:01

Szerző:

Márki-Zay Péter évértékelő beszédében kiemelte, ha megnyerte volna a 2022-es országgyűlési választásokat „ma nem csak Schadl Györgyre és Völner Pálra várna börtön korrupciós bűncselekmények miatt”. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy véli, hogy egy olyan kormányzás ideje jött el, amely pártállástól független mindenkit elszámoltat. A politikus egy esetleges általa vezetett kormány intézkedéseiről szólva arról is beszélt, hogy Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez, emiatt pedig már rég megérkeztek volna az országnak járó uniós források. „Kormányom az euró bevezetésén dolgozna, ma már mindenkinek 10 százalékkal többet érne a fizetése” – fogalmazott Márki-Zay Péter évértékelő beszédében. 

Mit tett volna Márki-Zay Péter kormánya?

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint kormányzása esetén „okos” rezsicsökkentést vezetett volna be, amelynek középpontjában osztrák mintára célzott támogatások állnának, miközben duplájára emelné a GYES-t, és a családi pótlékot. Márki-Zay szerint az oktatás területén és a szociális ágazatban is jelentős béremelést ment volna végbe, valamint be lenne vezetve a globális minimumadó, a katás adózást pedig változatlan formában lehetne igénybe venni. 

„Mindenki jobban élne ma Magyarországon, csak azok nem, akik börtönbe kerültek volna”

– fogalmazott Márk-Zay Péter. 

Az ellenzéki összefogás vereségének okai 

„Hátulról is lőttek, tehát a csapattagok egy része a csapatkapitányra lőtt, így nem valósult meg a teljes ellenzéki egység. Gyurcsány Ferenc még februárban lepaktált a Fidesszel, nem támogatta a kampányt, nem osztotta meg az üzeneteinket sem”

– fogalmazott Márki-Zay, aki szerint nem igaz, hogy az ellenzék rosszabb eredményt ért el 2022-ben, mint 2018-ban, mert eleve mások voltak a választás körülményei. „Sokszoros erőfölényben volt a kormánypárt, a miniFeri kampánnyal elüldözték a korábbi jobbikos szavazókat, a háború pedig elhozta az újabb kétharmadot” – értékelt Márki-Zay, aki szerint a baloldali pártok egyébként sem képesek önmagukban az Orbán-kormány leváltására.

„Fantasztikus volt a közös program”

Márki-Zay megismételte, hogy nem küldött volna katonákat a háború dúlta Ukrajnába. Ezt azzal magyarázta, hogy a NATO sem tett így. Márki-Zay szerint Orbán Viktor ígéretei ellenére közvetlen katonai segítséget nyújt Ukrajnának, mert engedélyezte a magyar légtér használatát fegyverek szállítására, az Európai Tanácsban pedig megszavazta az Oroszország elleni szankciókat. „Én soha nem küldtem volna Ruszin-Szendi Romoluszt, a honvédség főparancsnokát az ukrajnai frontra”– mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. 

Márki-Zay a 2022-es országgyűlési választások eredményének tartja, hogy egy „fantasztikus közös programot, konszenzust, ellenzéki egységet voltak képesek létrehozni”. „Akik támadják az előválasztás intézményét, azok a kormánypártnak kedveznek és csak arra pályáznak, hogy minél több képviselőjük legyen a parlamentben” – mondta Márki-Zay, hozzátéve a '22-es országgyűlési választás eredményéihez, hogy minden körzetben voltak független szavazatszámlálók. 

Mitől lesz változás? 

Márki-Zay szerint alapvető politikai kultúraváltásra, és ellenzéki kerekasztalra van szükség, miközben a választási szabályok, illetve egyéb előfeltételek megváltoztatása nélkül nincs is értelme részt venni a választásokon. „Orbán szabályait nem lehet elfogadni. Ebben a rendszerben nem lehet leváltani Orbán Viktort, ha a feltételek nem változnak meg, akkor a választások végeredménye sem fog változni” – fogalmazott Márki-Zay, aki a jövőre vonatkozóan arról is beszélt, hogy meg kell őrizni az előválasztás intézményét, az önkormányzati választások esetén a jászberényi, hódmezővásárhelyi, civilekre épülő modellt kell alkalmazni, az Európa Parlamenti választások esetében pedig a pártok méretessék meg magukat, erre ő maga is készül frissen alakuló pártjával. 

„Mi a rendszer ellenzéke vagyunk, mindenkivel hajlandóak vagyunk együttműködni” – mondta Márki-Zay, kinek pártja a Mindenki Magyarországa Néppárt várhatóan május elején hivatalosan is zászlót bont. A politikus évértékelőjét azzal zárta, hogy megmutatta azt a „színes, olvasmányos újságot”, ami véleménye szerint megváltoztatta volna a 2022-es választások végeredményét, de „egyes ellenzéki pártok, illetve szabotőrök miatt nem jutott el a választópolgárokhoz”. 

 

(Fotó: Adrián Zoltán/168)

 

 

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.