Márki-Zay Péter: Karácsony megpróbál kész helyzet elé állítani

Tartja magát a megállapodáshoz.

2021. október 6., 15:13

Szerző:

Karácsony Gergely kész helyzet elé állított – mondta Márki-Zay Péter. Az MMM miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, „Karácsony megpróbál kész helyzetet teremteni a tárgyalások menetét megszakítva.” Mint mondta, meglepte Karácsony Gergely bejelentése. Online tartott sajtótájékoztatóján az MMM miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a megállapodás arról szólt, hogy szerdán hat órakor folytatják a tárgyalásokat, és csütörtökön jelentik be közösen, mit döntöttek.

Karácsony Gergely azt mondta korábban, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos.

 

„Úgy tűnik, egy villamos megérkezett közben”

– mondta Márki-Zay. Hozzátette: megérti, hogy ez szokványos lépés a politikában, de úgy látja, hogy a villamos Karácsony Gergelyt állította kész helyzet elé. 

Mint mondta, az e heti közvélemény-kutatások a Medián múlt heti állapotait rögzítve, valamint a Závecz e heti kutatása azt mutatta, hogy Dobrevnek 37, Márki-Zay Péternek 33 százalékos a támogatottsága, és csak ez után következik Karácsony Gergely, akinek 24 százalékot vetítettek előre.

 „Nem szeretném, ha bárkit félrevezetnének a közvélemény-kutatások. Most Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs arra, hogy megverje Dobrev Klárát és legyőzze jövő tavasszal Orbán Viktort. Arra kértem Karácsony Gergelyt, ne tegyen elhamarkodott bejelentést. Én tartom magam ahhoz, amit megbeszéltünk, a hat órás tárgyaláson ott leszek”

– mondta Márki-Zay Péter.

Úgy vélte, tudják melyek azok az értékek, amiket elkötelezett ellenzékiként mindannyiuk számára fontosnak tartanak, tudják, hogy Orbán Viktort milyen koalíció tudja leváltani, és akinek a választók el is hiszik, hogy meg tudja tenni. 

Márki-Zay mindenkit arra kér, nyugalommal és megértően fogadják Karácsony bejelentését, szerinte a politikai játszmák része, hogy a másikat kész helyzet elé állítják, de egyetlen célnak továbbra is Orbán legyőzését tekinti.

Egyúttal jelezte, hogy a „Dobrev Klára esetében jelentkező veszély” legyőzéséhez kell a kettejük szövetsége Karácsonnyal, és mindent, amit eddig felajánlottak egymásnak, ő továbbra is tartja, ám a trendek alapján szerinte Karácsony joggal aggódik. Mint mondta:

a villamos, ami szembe jött, és változásra készteti Karácsonyt és akár engem is, az az emberek akarata.

Úgy fogalmazott: „könyörögve kérem Önöket, akik eddig a saját pártvonalukat tartották fontosnak, olyan jelöltet támogassanak, aki 2022 áprilisában Orbán Viktor legyőzésére is a legesélyesebb”.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter előválasztási eredményváró rendezvénye a Szlovák sörözőben, Budapesten, 2021. szeptember 29-én. Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)