Márki-Zay Péter: Olyan választásnak kell jönnie, ami után senki nem fog lopni

Az ellenzék miniszterelnökjelöltje elmondta, miket venne át a lengyelektől.

2021. október 26., 11:46

Szerző:

Márki-Zay Péter elmondta az Euronewsnak adott interjújában, hogy az ő és támogatói által hordott kék szalag az elszámoltatás és a korrupcióellenesség szimbóluma. 

„Mi úgy gondoljuk, hogy most egy olyan választásnak kell jönnie, ami után senki nem fog lopni, a korrupciót fel kell számolni, olyan országot akarunk, ahol nem szervezik hanem küzdenek a korrupció ellen”

– közölte Márki-Zay. Hozzátette: szerinte mindezt meg lehet tenni jogállami eszközökkel is.

Az Európai Unió és a magyar, valamint a lengyel kormány között dúló jogállamisági vitákra azt reagálta az ellenzék miniszterelnökjelöltje, hogy szerinte óriási különbség van Orbán Viktor és a lengyel kormányfő között, aki szerinte „egy puritán katolikus ember, aki nem lop”. Továbbá szerinte ezeket az értékeket kellene átvenni Lengyelországtól, valamint azt is, hogy ők soha nem engedték, hogy Putyin határozza meg a politikájukat.

 

 

„Természetesen továbbra is ki kell fejezzem, hogy sem a lengyel, sem a magyar illiberalizmus nem lehet példa. A jövőre nézve fogadják el a lengyel testvéreink is, hogy az illiberalizmus hosszú távon korrupcióhoz, lemaradáshoz és szegénységhez vezet.”

– mondta a miniszterelnökjelölt.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter a Széll Kálmán téren. Fotó: Merész Márton / 168.hu)