Marco Rossi: Én garancia leszek arra, hogy nem lesz visszaesés

A szövetségi kapitány elárulta, mik lesznek a legkedvesebb emlékei az Eb-ről.

2021. június 24., 18:04

Szerző:

Marco Rossi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte a magyar válogatott már az állóképesség és futás terén, valamint taktikai szinten is megállja a helyét a legjobbakkal szemben, ugyanakkor a technikázásban még van különbség a magyar játékosok és a legjobbak között. Elmondása alapján mindig igyekszik mestereihez, Mircea Lucescuhoz és Amrcelo Bielsához hasonlóan saját hátrányaival, lemaradásaival tisztában lenni.

„Sajnos a számunkra ez az Eb rövid ideig tartott, de így is óriási élmény volt, a legszebb pillanatok a szurkolókhoz kötődnek. (…) Szokták mondani, hogy a futball csak egy játék, de nem csak az, mert olyan mélyen mozgat meg érzelmeket, hogy nem csak egy játék”

– válaszolta Rossi arra kérdésre, hogy mik lesznek a legkedvesebb emlékei a 2021-es EB-ről. Közölte, hogy a 2016-os EB alatt is átélte már ezt.

„Én garancia leszek arra, hogy nem lesz visszaesés, mert a válogatottba csak olyan játékosokat fogok behívni, akik annyira fognak küzdeni a címeres mezben, mint az Eb-n látottak. Ebből nem is engedek, 2019 Cardiff óta. Amikor Walestől kikaptunk 2-0-ra, ott azt mondtam, vagy felmondasz, vagy változtatsz a kritériumokon. Változtattam, s jöttek is az eredmények” – idézte a Blikk az edzőt, akinek állítása szerint sok kritikát kapott Szalai Ádám beválogatása miatt, aki számára pótolhatatlan.

Marco Rossi reméli, hogy Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt is minél előbb csatlakozik a válogatotthoz. Szoboszlai és Kalmár jelenleg sérüléseik miatt nem játszhatnak. De mindenekelőtt büszke a csapat tagjaira, akik örömet szereztek az egész országnak.

A válogatott több területen is javult

A szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte a válogatott az utóbbi időben több területen is sokat javult: a magasabban taksált csapatok ellen is bátran mernek játszani, az erőnlét terén is felveszik velük a versenyt. Rossi szerint a legfőbb különbség a magyar csapat és a világ legjobbjai között, az a technikai képzettség.

Rossi elmondta, szerinte az Eb-felkészülés kezdete, május 17. óta eltelt bő egy hónapban mind a csapat, mind a szakmai stáb nagyot fejlődött.

„A játékosok motiválták, rátermettek arra a feladatra, amit kérek tőlük. A szakmai stáb is minden téren fejlődött. Az eredmények nem tükrözik teljesen azt a nagy előrelépést, amit minden téren elértünk. (…) Van csapatunk!”

– mondta, és hozzátette, hogy a jövőben szeretne ennél is támadóbb, proaktív stílusban játszani a válogatottal, mint tették azt például az Izland elleni pótselejtezőn. Ugyanakkor az olyan ellenfelek ellen, mint a francia és a német válogatott, ezt nem lehetett megtenni.

A Telex beszámolója szerint Rossi válogatott felállást firtató kérdésre azt mondta, először egy Mezőkövesd elleni meccsen alkalmazta a 3-5-2-es rendszert a Honvédnál, miután egy olyan játékos is csatlakozott a csapatához, mint Davide Lanzafame. De hozzátette, hogy szerinte egyik felállás sem jobb a másiknál, mindig a játékosokhoz kell igazítani a hadrendet. Személy szerint ő három belsővédős rendszerben szeret játszani, mert ez elég rugalmas ahhoz, hogy támadóbb és védekezőbb futballt is lehet vele játszani. „Ha a németek ellen négy védővel játszunk, akkor rendívül rugalmatlan lett volna a játékunk, mert folyton a szélek felé kellett volna passzolnunk” – mondta.

Rossi úgy gondolja, a csapatból többen is felhívták magukra a figyelmet, általában mindenki nagyon jó benyomást tett az Eb-n. Szerinte többen számíthatnak arra, hogy nagyobb csapatok is meg keresni fogják őket. „Azok a játékosok, akik rangos bajnokságban játszanak, nemzetközi szintű meccseken sokkal jobban meg tudják állni a helyüket” – mondta. 

Vagy felmondasz, vagy változtatsz

Arra a kérdésre, hogy nem fenyegeti-e a magyar válogatottat egy olyan visszaesés, mint ami a 2016-os Eb után történt, Rossi határozott nemmel felelt.

„Karakterek szintjén nem lesz ilyen visszaesés, mert amíg én vagyok a kapitány, csak olyan játékosokat hívok be, aki futnak és harcolnak. Ha valaki nem fut, akkor semmire sem jó a nemzetközi szinten. Ha valaki tehetséges, de sétál a pályán, azt a válogatott keretébe nem hívhatom be”

– jelentette ki Rossi, aki meg is nevezte azt a fordulópontot, amikor változtatott a válogatási elvein. A Cardiffban 2019 novemberében elszenvedett 2-0-s vereség után azt mondta magának: „Most vagy felmondasz, vagy megváltoztatod a válogatás kritériumait. Ezt megtettem, és változtak is az eredmények. (...) Amikor kerethirdetést tartok, akkor mindig megkapom a kérdéseket, hogy miért X, és miért nem Y. Például Szalai Ádámot pótolhatatlannak tartom. Tudom, hogy ezért kaptam bírálatokat, de kitartok a döntésem mellett.”

„A magyar válogatott a magyar nép tulajdona, nekik felek a válogatott eredményeiért”

– közölte Rossi.

A három Eb-meccs közül egyedül a 3-0-s vereséggel zárult portugálok elleni miatt van benne némi hiányérzet, szerinte azon a meccsen nem jól használta a cseréket, utólag ezen már változtatna. A portugál csapat összességében nem tett rá jó benyomást, nem hiszi, hogy messzire juthatnak ezen az Eb-n. Rossi a franciákat tartja a torna legnagyobb esélyesének, ha megfelelő összhangban játszanak, akkor szerinte szinte lehetetlen őket legyőzni. Sajnálja, hogy az olasz válogatott a franciákkal azonos ágra került. „De az előrejelzéseim soha nem szoktak bejönni” – tette hozzá.

 

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)