Visszatér a nyár, rekkenő hőség lesz pénteken

Csak egy-egy záporra lehet számítani a Dunántúlon.

2021. augusztus 19., 15:50

Szerző:

Az Észak-Európa felett örvénylő ciklon folyamatosan szállítja a hűvös levegőt a kontinens fölé, írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki közleménye alapján. Kánikula, hőség már csak a Kelet-európai-síkság keleti felében, illetve a Mediterráneumban van. Egyes helyeken a csúcsérték jóval 30 fok alatt alakul, több helyen a 20 fokot sem éri el.

A ciklonhoz több frontzóna is kapcsolódik, amelyek mentén többfelé esik az eső: Svédországban és Finnországban nagy területen hullott jelentős, 10-40 mm csapadék. Emellett a Kelet-európai-síkságon is van csapadék, arrafelé záporok, zivatarok formájában. A Kárpát-medence időjárását péntek estig a ciklontól délre húzódó anticiklonális zóna alakítja, kissé melegszik az idő.

Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett a déli, kora délutáni órákban réteges gomolyfelhők képződnek, amelyek később szétterülnek. Csapadék nem valószínű. Éjszakára a felhőzet egy része feloszlik, de maradhatnak felhős tájak is. Pénteken is a csütörtökihez hasonló idő várható többórás napsütéssel, gomolyfelhőkkel. Ekkor a Dunántúlon már egy-egy zápor kialakulhat. Mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet hajnalban szeszélyes területi eloszlásban 7 és 16 fok között alakul. Csúcsértéke pénteken 26 és 30 fok között alakul.

(Kiemelt kép: Járókelő a Móricz Zsigmond körtéren, 2021. június 13-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.