Már nem Sándor, József és Benedek hozzák a meleget, korábban kezdődik a tavasz a klímaváltozás miatt

Az ezredforduló óta már csak 50-70 százalékban válik be a népi bölcsesség, amely a korábbi évtizedekben 80-100 százalékban megvalósult. 

2021. március 18., 14:33

Szerző:

Az elmúlt fél évszázad meteorológiai adatai alapján a tavasz kezdete korábbra tolódott, a márciusi időjárás pedig szeszélyesebbé vált – derül ki Kis Anna meteorológus, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszék munkatársának tanulmányából, ami a Másfélfok című, éghajlatváltozással foglalkozó tudományos portálon jelent meg.

Az ezredforduló óta már csak 50-70 százalékban válik be a népi bölcsesség, amely a korábbi évtizedekben 80-100 százalékban megvalósult. Sándor, József és Benedek azért hozzák egyre ritkábban "zsákban" a meleget március közepén, mert a tavasz kezdete elmosódott és korábbra került. A március eleji időszak már eleve melegebb a korábbi évtizedekhez képest.

Az általános tendencia ugyanakkor nem jelent egyenletes melegedést: az elmúlt években március közepét követően épp hogy egyre szeszélyesebbé vált az időjárás.

A kutatók a március 18-20. előtti hét (március 11-17.) és az utána következő hét (március 21-27.) átlaghőmérsékletét hasonlították össze.

A 2000 előtti években jól elkülönül a március 11-17-i és a március 21-27-i hetek átlaghőmérséklete, míg az elmúlt 20 évben közelebb esnek egymáshoz az értékek. Voltak olyan időszakok is (2001-2005 és 2016-2019) amikor ráadásul nem hogy melegedés, hanem hűlés következett be. Azaz az utóbbi években inkább a szeszélyesebb időjárás volt jellemző a március közepi időszakra az egyenletes felmelegedés helyett. A márciusi átlaghőmérséklet 2011-2019-ben már megközelítette a 7 Celsius fokot, míg a korábbi évtizedekben 5-6 Celsius fok volt jellemző.

„Lehet, hogy mi örülhetünk az alapvetően melegebb tavaszoknak, de a természet kevésbé: súlyos probléma Magyarországon a tavaszi fagykár a mezőgazdaságban, továbbá eltolódik a növények életciklusa, ami az évezredek alatt összecsiszolódott ökoszisztéma-kapcsolatok szétcsúszásához vezethet” - írta Kis.

(Kiemelt kép: 168.hu | Karancsi Rudolf)