Már nem félnek annyira a koronavírus-járványtól a hallgatók

A mostani kutatás 400 alap- és mesterszakos corvinusos hallgató kérdőíves megkérdezésével készült. 

2021. október 14., 20:35

Szerző:

Tavaly ősszel mérték fel legutóbb, hogy a corvinuszos hallgatók mit gondolnak a járványról, a koronavírusról. Ezt most megismételték – írja az index. A felmérést végző kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyiben változott az egyetemi hallgatók hozzáállása egy év alatt. Az egyetem közleményéből kiderül, hogy sokkal kevésbé tartanak a diákok a koronavírus-járványtól. A válaszadók közül sokan nem számítanak már arra, hogy sok ember betegedne meg Magyarországon, viszont továbbra is sokan vélik úgy, hogy ha mégis elkapnák, akár súlyos is lehet betegség. A megkérdezett tanulók mintegy fele gondolja úgy, hogy túlbecsülik a veszélyt a koronavírussal kapcsolatos statisztikák, és azt is sokan gondolják, hogy a korlátozó intézkedések többet ártanak a gazdaságnak, mint amennyi előnyt hoznak a társadalomnak. Az ebben kételkedők aránya nem változott az elmúlt egy évben.

A hallgatók többsége továbbra is bízik a maszkviselésben és a maszk megelőző hatásában. 

A kutatás készítői az oltásokról is megkérdezték a diákokat. A megkérdezett egyetemisták a magyar lakossághoz képest lényegesen jobban bíznak a koronavírus ellen kifejlesztett oltásokban. A válaszadók körében legnépszerűbb oltóanyagok a Pfizer és a Moderna. A megkérdezettek háromnegyede tudott megnevezni olyan oltóanyagot, amelyet teljes mértékben hatásosnak tart, és mindössze pár százalék volt azok aránya, akik mindenfajta oltást elutasítanak.

(Kiemelt kép: People walk on October 31, 2012 in front of the main building of the Corvinus University in Budapest fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)