Már megint a magyar liba ellen szervezkednek!

A libaszezon kellős közepén az osztrák kereskedőket és éttermeket próbálja meggyőzni egy állatvédő szervezet, hogy ne vegyenek a magyar libákból. Állítólag túl zsíros, káros a fogyasztó egészségére, és jóval gyengébb minőségű, mint az osztrák, vagy német szárnyas - írja a Szabad Föld internetes változata.

2009. november 9., 20:52

Már csak 5 nap, és itt van Márton nap. Amely többek között arról is híres, hogy a libafogyasztás ünnepe, a víziszárnyas igazi idénye. Nos, nem lehet véletlen, hogy néhány nap óta egy állatvédő szervezet folyamatosan agitálja az osztrák nagykereskedőket és éttermeket, hogy ne vegyenek magyar szárnyast. Állítólag kimutatták, hogy a mi állataink gyenge minőségűek, sokkal zsírosabbak, mint az osztrák gúnárok.

A magyar baromfi-feldolgozók úgymond dömping áron, túl olcsón szállítunk nyugati szomszédunk piacára. Oda, ahol a fogyasztás csupán negyedét képesek saját termelésből fedezni. A többi az főleg magyar és francia liba. Mert a libát szeretik az osztrákok, és úgy tűnik nem hajlandóak lemondani e termékről - írja a Szabad Föld.

Megszólalt a sajtóban a Négy Mancs is, mely megpróbálta már néhányszor tönkreverni a magyar víziszárnyas-ágazatot, de segít az akcióban az egyik osztrák tartomány mezőgazdasági kamarájának szakértője is. Ő azt nyilatkozta, hogy túl olcsó a magyar liba, bő 35 százalékkal árulják kevesebbért, mint a hazai terméket. Vagyis érthető módon lobbizik a hazai termelők érdekében, próbálja megakadályozni a termék árának letörését, a gazdálkodók jövedelmének csökkenését.