Már a sűrített paradicsom üzletágban is érdekelt Mészáros Lőrinc

Május óta az Aranyfácán sűrített paradicsomot is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég gyártja. 

2022. október 28., 19:18

Szerző:

Az Aranyfácán sűrített paradicsomot is Mészáros Lőrinc egyik cége gyártja, derült ki nyilvános cégadatokból. A hatvani Aranyfácán Product Kft. egyik tulajdonosa május közepe óta ugyanis a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt., amely a Mészáros-birodalom része – írja a 444

Így került magánkézbe a cég

Mészáros Lőrinc amellett, hogy az ő cégei a legnagyobb építőipari szereplők, és a bankszektorban is kiemelkedő az érdekeltsége, nem elhanyagolható módon 2019 óta Magyarország legnagyobb földesura is. Lehetetlen feladat kimutatni, hogy pontosan hány hektár köthető a felcsúti vállalkozóhoz, de a sajtóban eddig megjelent becslések mintegy 45-50 ezer hektárról szólnak, ennek jelentős része pedig szántóföld. Az agrárbirodalom egyik fontos cége pedig a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt., amely a Békési Állami Gazdaság utódja. A cég tehát eredtileg állami cég volt, amelyet az Agrárszektor szerint első Orbán-kormány idején, 2001-2002-ben privatizáltak. 

A hatvani Aranyfácán Product Kft. egyik tulajdonosa május közepe óta a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt., amely így szintén a Mészáros-birodalom része. A hatvani konzervgyárnak régóta az Aranyfácán sűrített paradicsom a legfontosabb terméke, a Békés megyei kötődés pedig erős, hiszen az ottani gazdáktól is származik a feldolgozott paradicsom. 

„Ma Magyarországon a legtöbb háziasszonynak a sűrített paradicsom fogalma egyet jelent az Aranyfácán névvel. Cégünk 1934 óta változatlan formában és minőségben gyártja az Aranyfácán sűrített paradicsomot” – szól a cég bemutatkozása, amely szerint a hatvani gyár termékei folyamatosan jelen vannak – a hazai piac mellett – számos ország polcain is: Kelet-és Nyugat Európa, valamint az arab világ országaiban.

(Kiemelt képünk ilusztráció: Hungaricum díjat kapott az újjá alakult hatvani Aranyfácán Konzervgyár Kft. paradicsomsűrítménye. MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.