Manfred Weber szerint Orbán Viktortól függ, hogy a Fidesz tagja maradhat-e az Európai Néppártnak

2018. október 12., 15:14

Szerző:

Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője volt a vendége a Politico podcastjának, amit a hvg.hu szúrt ki elsőként. A beszélgetésben a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárása is szóba került – ahogyan a szintén néppárti európai bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker egy mai interjújában is.

Weber, aki az EPP csúcsjelöltjeként kíván harcba szállni az Európai Bizottság elnöki posztjáért, arról beszélt, hogy politikájának alapja a párbeszéd, mert szerinte ez az Európai Unió alapja is. Arra, hogy számos kritika érte amiatt, hogy például a bolgár és a magyar miniszterelnökkel is párbeszédet folytat, a politikus azt mondta:

„a magyar és a lengyel kérdés alapja, hogy mindenkinek tisztelnie kell az európai értékeket, ezután lehet elkezdeni tárgyalni."

Arról, hogy egyben tudja-e tartani a néppártot, illetve hogy a Fidesz a tagja marad-e a pártszövetségnek, a frakcióvezető azt mondta:

– Ez nagyban függ Orbán Viktortól.

Manfred Weber és Orbán Viktor korábban képes volt a konstruktív párbeszédre

Majd megismételte, hogy két ügyet tart a leginkább aggasztónak, amikor Magyarországról van szó: az egyik a CEU ügye, mert nem tudja elfogadni, hogy a tudomány szabadsága nyomás alatt van az EU-ban, a másik pedig a civiltörvény, mert a modern társadalom részének tekinti az élénk civil szférát és nem tudja elfogadni, hogy ez nyomás alatt legyen Magyarországon.

– Ez két nagyon konkrét ügy az asztalon, amelyek ügyében Magyarországnak kell tennie valamit, Orbánnak más irányba kell indulnia –

mondta Weber, hozzátéve, hogy ezért teljes mértékben támogatják az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot a 7. cikkely szerinti eljárás elindításában, amit ő meg is szavazott az Európai Parlamentben, mert Magyarországnak és a Fidesznek meg kell értenie, hogy lépniük kell ezekben az ügyekben. Hozzátette, a 7-es cikkely szerinti eljárás szerinte szintén egy párbeszéd kezdete, csak egy másik szinten.

Köztudott, hogy Angela Merkel német kancellár támogatását élvező Weber pályázik az Európai Bizottság elnöki tisztségére, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig egy héttel a Sargentini-jelentés elfogadása előtt még a kormányinfón kijelentette, hogy a Fidesz támogatja, hogy Weber legyen a következő bizottsági elnök. Csakhogy Weber maga megszavazta a Sargentini-jelentést, mert elege lett abból, hogy Orbán  semmiféle kompromisszumra sem hajlandó az európai értékek védelmében fellépő uniós intézményekkel folytatott jelenlegi vitában.

Az előző, 2014-es EP-választáson Juncker volt a legtöbb szavazatot szerző néppárt csúcsjelöltje. Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő tanács ezért őt jelölte az Európai Bizottság elnökének, az EP pedig megválasztotta a tisztségre.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.