Manchesterben és Edinburghban is szavazhatnak majd a magyarok jövőre

2017. december 10., 11:21

Szerző:

Még a tavaszi választások előtt átadják a skót fővárosban, Edinburghban, valamint Angliában, Manchesterben megnyíló külképviseleteket, így a kivándorolt magyarok a következő országgyűlési választáson már élhetnek is – egyébként álláspontunk szerint alkotmányellenes módon korlátozott – szavazati jogukkal – erősítette meg egy írásbeli kérdésre adott válaszban a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ujhelyi Istvánnak.

Fotó: Bazánth Ivola

Az MSZP európai parlamenti képviselője eheti, szokásos nyílt levelében idézte fel: „kis lépés a kivándorolt százezreknek, de nagy lépés a Nagy-Britanniában élő magyaroknak – ezzel a hasonlattal is összefoglalható, hogy a magyar állam (sokak kitartó lobbijának és munkájának eredményeként) a jövő év elején konzulátust nyit Manchesterben és Edinburghban. Sőt, mint azt a Külügyminisztérium államtitkára írásbeli megkeresésemre elmondta: a két új intézményben jövő tavasszal már szavazhatnak is a régióban élő, de magyarországi lakcímmel is rendelkező kivándorolt tízezrek. Ez komoly és fontos eredmény."

Ujhelyi szerint mindkét városban régi tartozása volt a magyar kormánynak, hogy állandó konzulátust nyisson, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a környéken élő magyarok száma, miközben a Nagy-Britanniában új életet kezdő magyarok tulajdonképpen csak Londonban tudták eddig elintézni adminisztratív ügyeiket. Sőt, ami régóta megoldásért kiáltott:

a Fidesz választási törvényének értelmében ugyanis, míg a határon túli magyarok levélben is voksolhatnak a választásokon, addig a kivándoroltak továbbra is csak személyesen tehetik ezt meg a külképviseleteken.

Ez eddig a Manchesterben és főként az Edinburgh környékén élőknek jelentős többletterhet, utazást és kiadást jelentett, mivel egészen Londonig kellett zarándokolniuk, ha élni akartak alkotmányos jogukkal. „Üdvözlendő tehát, hogy a helyi magyarokkal közös munkánk eredményeként ez a két konzulátus a következő hónapokban megnyitja kapuit" – írta Ujhelyi, hozzátéve azonban: a magyar kormány lépése bár a kivándorolt százezrek érdekképviseletének megerősítése kapcsán mindenképpen pozitív, de messze nem elégséges.

„Jelenleg több százezer, elsősorban családalapítás előtt álló, tettre kész magyar fiatal hagyta el az országot és keresett biztonságos és nyugodt megélhetést valamelyik nyugat-európai országban. A magyar kormány valójában nincs tisztában sem a pontos számukkal, sem a nagyobb kolóniák pontos helyével, sem valódi problémáikkal, bürokratikus nehézségeikkel. A kivándorolt magyaroknak több és végre intézményesített figyelem jár, elengedhetetlen a gyermekeik magyar oktatását segítő állami iskolák létrehozása, az államilag támogatott közösségi kulturális terek működtetése" – írta Ujhelyi, aki szerint erről szól az a „Hazaváró-program”, amelyet a kivándoroltakkal közösen alkotott meg és amelyet nemrég nemzeti minimumként ajánlott minden döntéshozónak.

Ujhelyi szerint minden pozitív előrelépés mellett „a magát nemzetinek mondó kormány azzal, hogy továbbra is első- és másodrangú állampolgárokra osztja a magyar nemzetet a szavazati jog gyakorlásának megnehezítésével, valójában nem csupán az alkotmány betűjével szemben cselekszik, de a magyar nemzet egységének víziójával is vállaltan szembefordul."

 

08:40

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.

07:26

Az ország nagy részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, és az Eger-Békéscsaba vonal széles sávjában havazás, hózápor is kialakulhat.