Majdnem 100 kilométeres szél tombolt a János-hegyen

Az ország nagy részén csütörtökön viharossá fokozódott a szél, Budapesten közel száz kilométer/órás széllökést is mértek.

2021. október 21., 21:20

Szerző:

A szél pusztított is, az ország középső részén riasztották több helyre a tűzoltókat – számol be a Telex. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) azt írta Facebook-oldalán, hogy a viharossá fokozódott délnyugati szél előbb a Dunántúlon majd a keleti megyéken söpört, csak az Északi-középhegység északi oldala és a déli határ közelében fekvő területek voltak kevésbé szelesek.

A legerősebb széllökést a budapesti János-hegyen mérte az OMSZ, 95,4 km/h-s sebességű volt.

A hegyeket és a Balatont leszámítva máshol 80 km/h körül alakult a szélerősség maximuma. A Katasztrófavédelem beszámolója szerint elsősorban az ország középső részén okozott gondokat a szél, kidőlt fákról, lezuhant ágakról, megbontott tetőszerkezetekről kaptak bejelentéseket. A legtöbb hívás a fővárosi tűzoltókhoz érkezett, a károkat folyamatosan számolják fel. A szélvihar a tömegközlekedést is megzavarta, például fa borult a fogaskerekű vezetékére. Püspökladány és Sárrétudvari között pedig egy menetrend szerinti járatra dőlt egy fa.

(Kiemelt kép: Kilátszik a Balaton medre a balatonfenyvesi partszakasznál 2021. október 21-én. Az erős dél-nyugati szél kibillentette medréből a Balaton vizét. Fotó:Varga György / MTI)

 

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.