Bármit mond Szijjártó, akkor is NATO katonák lépnek magyar földre

A hidegháborús retorika nem segít, tárgyalni kell, ajánlotta a Honvédelmi Minisztérium.

2022. február 11., 12:51

Szerző:

Magyarország az orosz-ukrán válság tárgyalásos, békés megoldásának híve. A Magyar Honvédség számára nem rendeltek el magasabb készenléti fokozatot a válság miatt, és a jelenlegi helyzetben a NATO sem tervezi szövetséges erők telepítését hazánk területére a konfliktus miatt, olvasható a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményében.

Mint írják, az elmúlt hetekben tovább mérgesedett a viszony Oroszország és Ukrajna között. Magyarország érdeke, hogy a felek tárgyalásos, diplomáciai úton találják meg a megoldást a nézeteltérésekre, és mint Benkő Tibor honvédelmi miniszter is hangsúlyozta több megszólalásában, a hidegháborús retorika nem vezet eredményre. A Magyar Honvédség feladata a kialakult helyzetben Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása. Ugyanakkor a hazai haderőnél nem rendeltek el magasabb készenléti fokozatot az orosz-ukrán válság miatt.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, a NATO, ezen belül Magyarország természetesen rendelkezik tervekkel és elgondolással a kialakult, de a tovább eszkalálódó helyzet kezelésére is: ebben a tárgyalásos, megegyezéses rendezés politikája mellett az elrettentés is szerepet játszik. Az észak-atlanti szövetség ennek jegyében a kelet-közép-európai térség két államába további erőket telepít: összesen mintegy háromezer amerikai katonáról van szó, akik közül Lengyelországba február 5-én, Romániába február 8-án érkeztek meg az első egységek.

A Pentagon korábbi közlése alapján Lengyelországba az észak-karolinai Fort Braggből csoportosítanak át erőket, míg keleti szomszédunkba a körülbelül ezer főt számláló Stryker osztagot telepítik át a németországi Vilseckből. A Romániába telepítendő erőket és eszközeiket szállító konvojok a napokban haladnak át Magyarország útjain.

„Ennek keretében február 7-től kezdődően, várhatóan a hónap közepéig, több katonai szállítójármű és harcjárműveket szállító tehergépjármű kisebb-nagyobb menetoszlopa halad át Szlovákia felől Romániába hazánkon keresztül. Azokat a katonai menetoszlopokat, amelyeknek mérete ezt indokolja, a Magyar Honvédség katonai rendészei kísérik és biztosítják, írják.”

Hazánkban ugyanakkor – mint azt a honvédelmi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is több ízben leszögezte – a jelenlegi helyzetben nincs szükség külföldi erők telepítésére és állomásoztatására az orosz-ukrán konfliktus miatt. A szövetségi rendszerben végzett, évek óta visszatérően megtartott többnemzeti gyakorlatok és kiképzési események során azonban idén is fognak érkezni katonák hazánkba a NATO tagállamaiból, közölték.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Armed Forces of Ukraine / EyePress News via AFP)

2023. március 21., 08:55

Meghalt egy ember Budapesten, egy erzsébetvárosi társasházi lakásban keletkezett tűzben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese kedden az MTI-vel.

2023. március 21., 08:28

Az ukrán-magyar határszakaszon 4072-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3702-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.