Magyarország nem kér a lisztkukacból!

Bár az EU engedélyezte, hogy élelmiszerként is forgalomba lehessen hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját, Magyarország nemet mond a lisztkukac-evésre.

2021. május 31., 17:22

Szerző:

A Blikk Nagy István agrárminisztert kérdezte, miért nem fogadja el Magyarország az EU határozatát? A tárcavezető közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt mondta, a magyar emberek egyszerűen nem akarnak rovarokat enni.

„Továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást” – szögezte le Nagy István.

Ez persze nem zárja ki feltétlenül, hogy valamilyen formában megjelenjenek az ilyen jellegű termékek a hazai üzletek polcain, ám az agrárminiszter kijelentette, véletlenül senkinek nem kerülhet az asztalára rovarfehérjével feljavított élelmiszer.

„Az engedély az EU teljes területére vonatkozik, így előfordulhat, hogy hazánkban is találkozunk majd ilyen termékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet” – közölte az agrárminiszter a Blikknek.

Az Európai Unió már 2012-ben eurómilliókkal támogatta a rovarehetőséget kutató projekteket, beharangozva, hogy 2020-ra meg kell barátkozni a rovarfehérje fogyasztásával. A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket az élelmiszereket.

(Kiemelt képünk: Biosphoto/AFP | Quentin Marquet) 

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.