Leváltják a magyar titkosszolgálat vezetőjét

Még be sem jelentették hivatalosan a magyar titkosszolgálat jelenlegi vezetőjének, Kovács Zoltán Andrásnak a távozását a kormányzat részéről, más forrásból azonban kiderült, hogy vezetőváltás lesz a Nemzeti Információs Központ (NIK) élén.

2024. április 2., 20:18

Szerző:

Távozik Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója. Az utódja Hatala Anna dandártábornok lehet, aki jelenleg a polgári elhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal helyettes vezetője – tudta meg a hvg.hu.

A Rogán Antal minisztériuma által felügyelt Nemzeti Információs Központ (NIK) élére 2022-ben, a jelenlegi kormányzati ciklus kezdetén nevezték ki Kovács Zoltán András dandártábornokot. A hvg.hu azt írja, hogy Kovácsnak most távoznia kell az intézmény éléről.

Távozását a kormányzat hivatalosan még nem jelentette be, más forrásból azonban kiderült, hogy vezetőváltás lesz az intézmény élén.

Olyannyira, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a pénteki ülésén meg is hallgatja a jelöltet, Hatala Anna dandártábornokot, aki jelenleg a polgári elhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal helyettes vezetője.

Az nem világos, hogy Kovács leváltását – akár más fontos, új megbízására tekintettel – miért nem jelentették még be, de nemzetbiztonsági és a NIK működésére rálátó forrásaink szerint a vezetőváltás mögött meghúzódhatnak politikai és szakmai okok is.

Hatala Anna dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgató-jelöltjének meghallgatása – ez az egyetlen napirendi pont szerepel az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 5-i, pénteki, a téma jellegéből adódóan a nyilvánosság kizárásával tartott ülésének meghívójában. A meghallgatás azért különösen érdekes, mert eddig semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg arról, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó, szuper-titkosszolgálatként is emlegetett Nemzeti Információs Központ (NIK) élén változás lenne.

A lap utal rá, a NIK rendkívül fontos szervezet. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), vagyis a még 2016-ban Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére létrejött értékelő-elemző központ átalakulásával jött létre, és az ötödik Orbán-kormány új struktúrájában nemcsak átkerült a Belügyminisztériumtól Rogán Antalhoz, hanem a korábbinál jóval nagyobb hatalommal is felruházták.

Kovács Zoltán András és a NIK szakmai tevékenysége természetesen nem a nyilvánosság előtt zajlott az elmúlt szűk két évben, bár némely esetben a nyilvánosság is értesült annak eredményéről. Főképp akkor, amikor a kormányzat politikai érdeke azt kívánta, és ezért feloldottak NIK-jelentések titkosítását. Például az ellenzék tiltottnak mondott kampányfinanszírozása, a „guruló dollárok” ügyéről vagy a déli határzárnál fellépő fenyegetésről szólót. 

(Fotó: Solymári via Wkipédia)

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.