Magyar találmány adhat reményt a legsúlyosabb koronavírus-fertőzötteknek

A szer nem SARS-CoV-2-specifikus, így a várakozások szerint egyéb súlyos lefolyású légúti fertőzések esetén is hatásos lehet.

2021. szeptember 26., 16:27

Szerző:

Csökkentheti a súlyos lefolyású koronavírus-betegségek számát az a magyar fejlesztésű BGP-15 hatóanyag, mely esetében kilenc kórházban kezdődik meg a klinikai tesztelés következő fázisa. A kutatók patikában kapható, vényköteles készítményt szeretnének létrehozni – írja az Infostart. 

A BGP-15-öt egy magyar vegyészcsoport szintetizálta mintegy 30 évvel ezelőtt. A kettes típusú diabétesz kezelése volt a céljuk, de végül abbamaradt a klinikai tesztelés. A molekulával később számtalan külföldi kutatócsoport foglalkozott, és az elmúlt években több komoly hatását fedezték fel. 

„A Mitochon Technologies új irányban, a koronavírus-betegség gyógyításában folytatta a fejlesztéseket. Nagyon erős sejtprotektív hatása van a szernek. Azt látjuk, hogy ez nagyon fontos lehet a koronavírus elleni védekezésben azoknak a betegeknek az esetében, akik különösen hajlamosak lehetnek a súlyos lefolyásra. A szer csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a mitokondriális funkciót, lassítja a tüdőfibrózis kialakulását, megakadályozhatja a citokinvihar kialakulását, el tudja kerülni a súlyos szervi károsodást” - mondta el Bicskei László ügyvezető, a klinikai program irányítója.

Bicskei László hozzátette: a klinikai fázis kettes, hármas vizsgálatai a kecskeméti, a jászberényi és a gyöngyösi kórházban már elindultak, de hamarosan megkezdődhetnek a Dél-pesti Centrumkórházban is. Összesen kilenc helyen folynak majd a klinikai vizsgálatok, amelyek otthon lábadozó pácienseket érintenek, így nem terhelik pluszban az egészségügyi betegellátó-rendszert.

"660 beteget tervezünk bevonni a vizsgálatokba, de csak frissen igazolt betegekről lehet szó, olyan igazolt krónikus alapbetegséggel, ami valószínűsíti a súlyos lefolyást. Ilyen a cukorbetegség, a szívbetegség, a kóros elhízás. Erre azért van szükség, mert a vizsgálat célja az, hogy bebizonyítsuk, a szer segítségével tudjuk csökkenteni a kórházba kerülés valószínűségét. Ha lesznek eredmények, akkor tudunk törzskönyvezésért folyamodni" – mondta az ügyvezető.

Egy beteg 28 napon át vesz részt a vizsgálatban. Ezt követően összegzik és elemzik az adatokat, majd benyújtják a magyar gyógyszerészeti hatósághoz. A szer nem SARS-CoV-2-specifikus, így a várakozások szerint egyéb súlyos lefolyású légúti fertőzések esetén is hatásos lehet. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Michael Longmire / Unsplash)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.