Se tény, se érv, se indoklás, se terv – a rendes tájékoztatást hiányolja a Magyar Orvosi Kamara

2020. április 19., 13:10

Szerző:

A jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban a Magyar Orvosi Kamara szerint. Mint írták, az elmúlt két hét eseményeire eddig sehonnan

nem kaptak racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást, nemcsak az elmúlt események okát nem ismerik, de a jövőre vonatkozó terveket sem.

"Az egészségügyi dolgozók egy része állás és jövedelem nélkül maradt, másik része erején túl teljesítve próbál gondoskodni a betegeiről.

Koronavírus - Szent László Kórház Szent László Kórház
Fotó: Szigetváry Zsolt

Sokan komoly orvosetikai döntésekre kényszerülnek, mert látják, hogy az elbocsátott beteg nem fog ugyanolyan színvonalú ellátásban részesülni otthon, ha viszont ellenállnak, állásukat elvesztik, és akár politikai támadások közepén találják magukat – közölték.

A Magyar Orvosi Kamara közleményében hangsúlyozta, hogy megpróbálják a jelen járványhelyzetet szakpolitikaként, az egészségügy ügyeként kezelni, csak épp

  • „a védekezést a belügyminiszter irányítja,
  • a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja,
  • a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja,
  • a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak, de

az odavezető út teljes homályba vész"

Kincses Gyula, a MOK elnöke
Fotó: Marton Meresz

A kamara kásler Miklós miniszternek levélben foglalta össze aggályait. Ebben egyebek mellet azt írták:

„Az egészségügy dolgozói egy miniszteri levélből tudják meg a következő lépést, de nem tudják milyen ütemezésben, mire kell felkészülniük.

Nem ismert, hogy milyen járványterjedési dinamika esetén milyen forgatókönyvhöz kell igazodniuk, számolniuk kell-e esetleges kirendelésükkel. A szakmailag nem indokolhatóan rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai-lelkiismereti problémákhoz vezettek"

Hozzátették: a rendszer átalakítását, válsághelyzetben való működését meghatározó dokumentumok ma csak levél formájú miniszteri utasítások, amelyek nem jelennek meg a közlönyben, de még az EMMI honlapján sem érhetők el.

(A hvg.hu nyomán)