Magyar közpénzből képeznek patkolókovácsokat Székelyföldön, hogy megőrizzék a helyi lovaskultúra értékeit

2020. február 13., 11:33

Szerző:

Patkolókovácsokat, lovászokat, belovaglókat képezhetnek majd a tervek szerint Csíkszentsimonban alapítandó Székely Lovas Akadémián, amit a magyar állam finanszírozna, közölte a 444-hez eljuttatott közleményében az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a cél egy olyan ernyőszervezet létrehozása, amely segít megőrizni a nagy hagyományokkal rendelkező, sokszínű, székely lovas kultúra értékeit.

A tervek szerint az idei Székely Vágtán kerül sor a Székely Lovas Akadémia ünnepélyes megalapítására – tudatta Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Csíkszentsimon mágnesként vonzza a magyar közpénzt. Ott működik a Csiki Sörfőzde is – ez főzi Lázár János kedvenc italát –, amelynek tulajdonosáról, Lénárd Andrásról egy hónapja derült ki, hogy két cége kétmilliárd forintnyi magyar állami támogatást nyert egy pályázaton. A fejleményben talán az a legszebb, hogy Lénárd a pénz egy részéből malátaüzemet épít, amely a Heinekennek is szállít egy megállapodás szerint.