Petőfi-vers és biciklis közlekedés a magyarérettségi második felében

Lázár Ervin novelláját vagy Petőfi és Tóth Árpád egy-egy versét elemezhették a diákok a magyarérettségi második felében. 

2023. május 8., 12:17

Szerző:

Az érettségiző diákoknak Lázár Ervin: A kovács című novelláját kell elemezniük vagy Petőfi Sándor Csokonai című versét és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kell összehasonlítaniuk az idei középszintű vizsga második felében. Petőfit szinte biztosra vehették az érettségizők, lévén, hogy a költő születésének 200 éves évfordulója van.

Mint korábban megírtuk, egy magyar szerző bikavérről szóló ismeretterjesztő szövegét kellett értelmezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségi első felében. Ehhez 12 kérdést kaptak a diákok, például különböző állításokról kellett eldönteniük, hogy igazak vagy hamisak-e. 

A diákok a szövegértelmezés után egy rövid szövegalkotási feladatot kaptak, itt lehetett választani, hogy a diákszövetség titkáraként a Kiváló tanuló és sportoló díj elnyeréséhez egy ajánlólevelet írnak egy konkrét jelölt mellett, felhasználva a jelölt önéletrajzi adatait. Vagy egy érvelést írnak arról, hogy a „Bringázz a suliba!” program szerint az iskolába nem feltétlenül kell autóval járni, jó erre a célra a kerékpár is – írja a Telex. A diákoknak azt kellett eldönteniük, hogy egyetértenek-e a kampányszöveg felsorolt pozitív állításaival.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.