Ez a magyar egészségügy 2019-ben, a kórházi kórtermek 98 százalékát nem klimatizálják

2019. július 30., 10:43

Szerző:

Hogy a betegeket és az ellátó személyzetet sújtó kórházi klimatikus viszonyok, a trópusokat idéző hőség  problémája mennyire súlyos, azt többnyire riportokból és számos szélsőséges esetből született hírből már ismerhettük. Azonban a Kórházszövetség Népszavában megjelentetett friss felmérése már adatokkal is tud szolgálni arról, hogy miért elviselhetetlenek sokszor a nyári kórtermi állapotok, illetve hogy a műtőkben mivel küzdenek az orvosok és milyen veszélyt jelent ez a betegre:

  • a kórtermek 98 százaléka,
  • a műtők egyharmada nem klimatizált,
  • az intenzív osztályoknak pedig csak az 59 százalékát hűtik.
 

A kórterem fekvése miatt számos kórházban bőven harminc fok feletti a hőmérséklet, és nem kényelmi szempontokról van szó, a betegek szervezetet megviseli a hőség, ráadásul kedvez a a magyar egészségügyben amúgy is sok kórházi fertőzés kialakulásának is. A műtőben  való munka a klíma hiánya kimerítő a kórházi személyzet számára

A megkérdezett 108 kórházból mindössze 46 válaszolt a Kórházszövetség kérdéseire.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.