Magyar áttörés: drónok vinnék a csomagokat

Egy új fejlesztés adhat lendületet a szállítás fejlődésének. 



2021. szeptember 18., 10:20

Szerző:

Drónokra szerelhető speciális szállító dobozt fejlesztett két magyar cég, a terméket már számos országban értékesítették – közölték a cégek az MTI-vel.

A szakemberk azzal indokolták a fejlesztést, hogy a drónos csomagszállítással egyre többen kísérleteznek, hiszen ezek a repülő eszközök nehezen megközelíthetőek, akár katasztrófa sújtotta területekre is bármit eljuttathatnak. A közlemény szerint ezt segítheti a magyar fejlesztésű Loricatus Delivery Box.

A szállítódoboz a tesztelések alapján túlteljesítette a terhelhetőségi és ütésállósági elvárásokat, és akár folyadék szállítására is alkalmas.
A Loricatus Delivery Box a Loricatus Kft. és a Limes Model együttműködésével jött létre. A szállítódoboz világszerte mindenütt kapható, ahol a drónos szállítás feltételei adottak, illetve a helyi jogszabályok nem tiltják az alkalmazását.

A fejlesztők az MTI kérdésére közölték, hogy az értékesítés márciusban kezdődött, és már 60 országra terjed ki. Európában Hollandia az egyetlen, de Ázsia és Dél-Amerika több államában már alkalmazzák. Chile például a bányatechnológiában használja, Argentínában PCR-teszteket és vérmintákat szállít, októbertől pedig a szaúdi egészségügyi minisztérium is a megrendelők között lesz - tették hozzá.

A 2008-ban létrejött Limes Model Kft. kezdetben főképp ingatlanberuházásokhoz készített építészeti maketteket, de ma már járműmaketteket és más ipari termékeket is készít – olvasható a cég honlapján. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2020-ban 58,5 millió forint árbevételt ért el. A kockázatelemzéssel és drónos légi adatgyűjtéssel foglalkozó Loricatus Kft. 2019 februárjában alakult, forgalma tavaly már meghaladta a 105 millió forintot a nyilvános beszámoló szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció: Drónnal permeteznek növényegészségügyi szert egy szőlőskert tőkéire a Genf kanton szőlőtermesztőit tömörítő szervezet, az Agri Geneve bemutatóján a Genf közelében fekvő Bernex-ben 2020. július 21-én. A drón összsúlya 26 kilogramm. MTI / EPA / Keystone / Salvatore Di Nolfi)

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.